Rett linsa mot det hvite hus

Det politiske landskapet i USA har aldri lignet mer på en dårlig farse. Her er et knippe filmer og serier som kan hjelpe deg med å forstå det amerikanske presidentvalget.

Publisert

Citizen Kane (1941)

Dette er en av filmhistoriens største klassikere – og Donald Trumps favorittfilm. Citizen Kane forteller om en fattiggutt som kjemper seg opp til å bli avismogul og politiker. Kane ender likevel som en bitter, ensom mann. Filmen tolkes gjerne som en advarsel mot tomheten bak egodrevet suksess. Trump fortalte dokumentarfilmskaper Errol Morris at han ser fortellingen som en imponerende suksesshistorie, med en beskjeden nedtur på slutten.

Gudfaren 2 (1974)

I en scene fra den første Gudfarenfilmen fra 1972 klager Don Corleone (Marlon Brando) til sønnen Michael (Al Pacino): Så lenge de er en mafiafamilie blir det ingen «senator Corleone». Den korte replikken avdekker dyptsittende ambisjoner om makt hos den kriminelle familien. Sidestillingen av politikk og kriminalitet er guffen. Gudfaren 2 er spekket med politiske intriger. Den klassiske mafiahistorien forteller om korrupte senatorer og ubrytelige bånd mellom organisert kriminalitet, gambling og politikk. Filmen er en unik skildring av det amerikanske maktspillets skyggesider.

Veep (2012–19)

Serieskaper Armando Iannuci har et bedre øre for politisk sjargong enn de fleste. Veep har et satirisk blikk og hurtig dialog, der altfor mange ord brukes til å beskrive absolutt ingenting. HBO-serien forteller oss at de eneste som er dummere enn politikere er velgerne. Samtidig forstår serien de intrikate sosiale prosessene som inngår i å få gjennomført politikk og valgkamp i USA.

House of Cards (2013–18)

Få TV-serier har vært mer turbulente enn House of Cards. Netflix-seriens første sesonger skildret Washingtons politiske elite med et kynisk og kaldt øye. Seerne blir fullstendig desillusjonert med politiske prosesser og fascinert av den sosiopatiske hovedpersonen Frank Underwood. Serien har bevisste og utilsiktede paralleller til virkeligheten. Trump flyttet inn i Det hvite hus parallelt med at Underwood ble president i serien. Senere samme år ble Kevin Spacey, som spiller Underwood, anklaget for seksuell trakassering og sporenstreks droppet fra serien. Serieskaperne ønsker åpenbart å kommentere sin egen samtid, men ikke engang Underwood kan måle seg med Trumps ego og hubris. Det hadde blitt komedie, ikke drama.

Mrs. America (2020)

Miniserien Mrs. America er satt til 70-tallet, i kampen mellom feminister og husmødre om den planlagte likestillingsloven. HBO-serien viser hvordan kvinner fra forstedene ble en politisk maktfaktor. Husmødrene ble en uttalt støttespiller på konservativ side og likestillingsloven ble aldri vedtatt. Dette var også en av gruppene som sørget for at Trump vant i 2016.

Powered by Labrador CMS