Kommentar

Vi må snakke om seksualundervisningen

Mange hadde en dårlig seksualundervisning på skolen. Det er dumt at mange føler det slik, men nå står fremtidens leger, lærere og sykepleiere med ansvar for den neste generasjonen.

Publisert Sist oppdatert

En høstdag for noen år siden så jeg en episode av Innafor, hvor det handlet om kvinner som hadde operert kjønnsorganet sitt for estetiske årsaker. Det fikk meg til å lure på om det var noe galt med meg. Og det kan jeg fastslå med en gang: nei, det er mest sannsynlig ikke noe galt med meg eller deg. Det skal nevnes at intimkirurgi er et individuelt valg, og de som ønsker å gjennomføre en slik operasjon skal få lov til det. I noen tilfeller er for eksempel kirurgi nødvendig av medisinske årsaker. Det jeg ønsker meg, er mer informasjon i seksualundervisningen så flere kan ha det bedre i sin kropp.

Da vi gikk på grunnskolen hadde vi seksualundervisning. Det forundrer meg hvor vanlig det var å fortelle at når gutter blir eldre vokser penis, men at det ikke faller like naturlig å fortelle at kvinners kjønnsorgan også vokser. Den setningen kunne spart mange unge jenter for tankebry i tenårene. Det er helt normalt om kjønnsleppene dine er lengre, og det er normalt at underlivet ditt ser annerledes ut enn da du var et barn. Her kan man også si at å dele undervisningen opp i jente- og guttegrupper heller ikke er noe poeng lengre. Tvert imot er det bare bra om man lærer om flere kjønn for å få større forståelse for hverandre.

Så blir vi eldre, og vi begynner gjerne å utforske. Jenter blir tidlig oppfordret til å tenke på prevensjon. At prevensjon er smart, trygt og lurt er sant, men det er et problem at man får for lite informasjon. Da jeg selv ble satt på p-piller for første gang fikk jeg kun spørsmål om det var blodpropp i familien. Jeg synes også det er rart at det ikke er en vane å opplyse at småblødninger ved gestagen-preparat er vanlige bivirkninger.

Illeluktende underliv og kløe er også vanlig for jenter, selv om man ikke lærer det på skolen heller. Første gang man opplever dette vil man klø seg i hodet og lure på om man har glemt å vaske seg nedentil. Sopp og bakteriell vaginose er ofte årsaken, og dessverre er dette to tilstander de fleste kvinner vil oppleve flere ganger. Det er viktig at dette blir inkludert i seksualundervisningen, da det bare vil lære oss at det er helt normalt og at det ikke er flaut å oppleve dette. Det handler ikke om at du er urenslig, faktisk kan du få begge deler av noe så enkelt som å bruke feil såpe eller vaske for mye. Så kanskje du til og med er for renslig.

Generasjonen før oss har glemt å lære oss et par steg på veien. Nå har samfunnets sykepleiere, leger og lærere et ansvar for den neste generasjonen. Seksualundervisningen må inneholde mer enn den gjør; den må inkludere mer om kroppene våre, kjønnsidentiteter og de psykiske utfordringene man møter på veien til å bli voksen. Det er så mye mer som må gjøres til allmenn kunnskap, for å forminske uro rundt den nye tiden man kommer i. Seksualundervisningen kan ikke glemme at jenter i puberteten er så mye mer enn mensen og hår.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS