Anmeldelse

MC Magnus - Fri som fuglen

Det er oppstått en renessanse i det norske hiphop-miljøet, mye til takk for artister som MC Magnus

Publisert

«Eg har bare sett det på Narcos, chill bro» er den perfekte linjen for å beskrive det nyeste albumet til den unge, bergenske rapperen MC Magnus. Den norske rapscenen har lenge vært overmettet med skryt om doplaning, vold, og gjengkultur. Fri som fuglen er et befriende eksempel på hvordan man ikke trenger være gangster for å være kul, spesielt ikke i Norge.

Tydelig inspirert av artister som MF DOOM, A Tribe Called Quest og Tøyen Holding, er Fri som fuglen fullpakket av samples og instrumentlooper som får enhver rapentusiast til å hodenikke og gjøre et «stank face». Produksjonen fra mikke er upåklagelig og perfekt for hvordan MC Magnus flyter behagelig over instrumentalene. Et norsk album med elementer fra jazz, bossa nova, orgelmusikk, og soul er sjelden vare, og derfor er det fantastisk når et så godt album kommer frem.

LES OGSÅ: Honningbarna hevder seg igjen som Norges beste liveband

Det er ingen dypere mening eller forsøk på å være smart, og det trengs heller ikke. Albumets fokus er med vilje lagt på gøyale ordspill, opprørende metaforer, og ydmyk skryt av seg selv. Alt er organisk og føles ikke påtvunget for å virke fet, men heller ærlig og realt ettersom MC Magnus forstår han ikke nødvendigvis er like gangster som flere av sine medrappere. Det er rett og slett er friskt pust.

Låtene «Snooker», «Så behagelig», «og kule sko på beina, digg keef i lommene» viser hvordan kollaborasjonen mellom MC Magnus og mikke er en like god kombo som nystekt brød med hapå. Her står sterke instrumentaler og lekende rim i fokus og angriper sjangerens klisjeer gjennom skryt av økonomisk trygghet, lang utdanning, og fast bolig.

Til tross for risikoen å virke som en parodi på rapmusikk, heller enn et genuint album, kommer Fri som fuglen seirende ut av det som et av de beste norske rapalbumene fra 2022. MC Magnus er ingen Karpe Diem, men heller ingen Erik og Kriss. Albumet er orginalt og underholdende, og jeg gleder meg allerede til det neste.

Powered by Labrador CMS