Albumanmeldelse

Antti Autio - Kaikki talot huojuu

Så sårbar og melankolsk som finsk musikk noen gang kan være.

Publisert Sist oppdatert

Ingen i Norden formidler melankoli og verdenstrøtthet bedre, uten at vi trenger å forstå et eneste ord, enn den finske låtskriveren Antti Autio. Han lykkes med å skrive følsomme ballader som trekker deg med og åpner din egen sårbare sjel for tristhet. Det er ikke bare en fase.

Kaikki talot huojuu er Anttis tredje album og følger den balladiske folk-pop stilen han er kjent for. Strukturen til låtene baseres alle på det samme prinsippet: Først kjærtegner fiolinene ditt hjerte. Deretter sniker de klappende gitarene seg sakte opp til tårekjertlene dine og griper deretter rykkvis et hardt skall og får deg til å sukke på slutten. Selv om han nesten gråter mens han synger, gjør fiolinene at man fortsatt smiler når man er litt lei seg.

«Kaikki on hyvin» er vel den mest overveldende låten som kan treffe oss alle. Det handler om å lure seg selv til å tenke at alt går bra, selv når ting går til helvete. Som en svamp absorberer man alle hjerteknusende hendelser og tar den smilende masken på, uten å si ifra. Ensomhet: alt går bra, hunden dør: alt går bra, miljøkrisen: alt går bra. Gitarene i låten blir mer og mer aggressive samtidig med vekten av sammenligningene han tar til sjelen vår imploderer til slutti en Kent-aktig rocke-klimaks som oppsummerer det vi allerede visste: at ingenting går bra.

LES OGSÅ: – Det er vanskelig å finne noe positivt med det nyeste albumet til TIX

«Kaunein sana maailmassa» er en av de vakreste låtene på albumet. «Det fineste ordet i verden», som den heter på norsk, er en lengsel- og kjærlighetserklæring til en person. “Det fineste ordet er å føle navnet ditt på leppene mine” synger finnen. En annen låt som absolutt bør få en plass på din lei-seg-spilleliste er «Tuhansien öitten läpi». Et klassisk oppbygget hjertestykke som bringer trygghet og fred gjennom tusen tunge netter.

Albumet slutter med en dikt som handler om den ufattelige mengden av ting som vi må ta hensyn til i hverdagen; om å tenke på foreldrene dine, huske klesvask, om miljøkrisen og at livet er mer verdifullt enn å tenke på alle de trivielle tingene og leve opp til alle krav.

Låtene til Antti er perfekt for en spilleliste for en trist dag. Det tar ikke lang tid før man er i den mest finske og melankolske stemningen som finnes. Men tolv triste ballader bygget opp på samme måte er kanskje for mye for en lytteøkt. En god ide er derfor å blande inn to eller tre låter med noe mindre tungt.

Powered by Labrador CMS