Anmeldelse

Daniel Obede – KALD BY, KALDERE HJERTE

Etter et langsomt trap år på den internasjonale fronten, er det godt at årets beste kommer fra Oslo.

Publisert

Gjennom november har Obede sluppet dobbelt opp med singler hver torsdag, der hvert slipp har vært en bekreftelse og en påminnelse om at det beste enda ikke er kommet. Tidligere i år slapp Daniel Obede et allerede solid verk. Under Press Lages er et kort verk på 21 minutter som illustrerer en allerede sulten Obede. Diamanten er der, men den må slipes. Under Press Lages har gjesteopptreden både fra Oslos egne T-section og Primz. Til alles fornøyelse er Primz med videre og en gjenganger på KALD BY, KALDERE HJERTE.

Som nevnt har vi blitt velsignet dobbelt opp med singler hver torsdag. «INGEN SPM TRENGS» er en tung drill låt med flittige bars som skildrer gjengkriminalitet i takt med tematikken i KALD BY, KALDERE HJERTE. Flowen til Obede er på ingen måte innovativ, men utføres uanstrengt og nærmest sømløst. Det er viktig å kreditere Daniel for refrengene på prosjektet, og det gjelder spesielt på «GOOSE». Låta er en vanvittig hymne og maler et praktfullt bilde av Oslos østkant.

KALD BY, KALDERE HJERTE er et følsomt verk, med utsøkt produksjon og leveranse. Det er vanskelig å snakke om produksjonen uten å nevne Yakz og Buckroll Beats. «DANIEL UTEN JACK» har albumets feteste produksjon og minner om et annet verk tidligere i år (Tyrs TyrTape). Beaten er sample flittig og som vanlig flyter Obede. Tematikken er tung og vanskelig, men likevel jævelig vakkert!

Les vår anmeldelse av TyrTape her

Så langt er det ikke å se bort i fra at Obede har muligens Norges mest lættise bars. Illustrert frem til «MICHELIN» hvor Obede krever ei stjerne a la Michelin for det han produserer er ren kvalitet. Og jeg kunne ikke vært mer enig. Flere geniale bars har sneket seg inn og det minnes mye om Portland-fødte Aminé. I tillegg til at de er navnebrødre er det flere likheter. 2020 albumet LIMBO av Aminé og spesielt låta «INDUSTRIEN» har lik produksjon og tilsvarende tematikk. Det å vokse opp med mistillit, kriminalitet og samvittighet.

«SHIT HAPPENS (FEAT. PRIMS)» er enda en slager fra nå av en duo du absolutt må frykte. Primz og Obede bommer aldri og over en ekkel, skummel fiolin-belagt beat trenger jeg ikke melde mer: låta må høres. Avslutningen på albumet er i takt med den eksponentielle økningen av kvalitet dette albumet har levert. Makosir er på den siste låta «TOP 3» og leverer en trist påminnelse om at skiva er for kort. Og det er så langt min kritikk strekker seg.

Daniel Obede har igjen bevist at Oslo sin nye dominans i spillet ikke er noe lykketreff. Diamanten er endelig slipt med KALD BY, KALDERE HJERTE en introspektiv og følelsesladd hymne for alle med tilknytning Oslo Østkant og alt rundt. En standard er satt og det er forventet mer kvalitet fra Obede.

Powered by Labrador CMS