Kritisk til at campus stengte:
- I overkant inngripende
Utdanningsinstitusjonen burde i større grad få innflytelse over hvorvidt campus skal holde åpent, mener NTNUs studenttingleder.
Onsdag vedtok Trondheim kommune en ny smittevernsforskrift, hvor det ble bestemt at universitetene må stenge for studenter. Leder Andreas Knudsen Sund ved studenttinget NTNU mener avgjørelsen var overraskende og unødvendig streng.
– Jeg skjønner at vi må redusere aktiviteten, men vi burde ha campus åpent for de som trenger det. For enkeltstudenter er dette et veldig stort tap, forteller Sund.
Han mener hjemmekontortilværelsen ikke er optimal for studenter.
– Mange sliter med læringsmiljøet og ergonomiske forhold hjemme. For enkelte vil det å komme på campus også være eneste mulighet for sosial kontakt. Det går på helsa løs dette, hevder Sund.
LES OGSÅ. NTNU: Fekk ikkje beskjed om nedstengina på førehand
Mener universitetet burde får mer spillerom
Sund er kritisk til måten tiltakene ble lagt frem på, og peker på at beslutningen om å holde utdanningsinstitusjoner stengt ble fattet på en helt annen måte enn tidligere i år.
– Tidlig i januar hadde vi også strenge tiltak, men da ble en større del av ansvaret overlatt til universitetet. Jeg tror NTNU har vært gode på å gjøre avveininger, så jeg håper at kommunen i fremtiden vil la tiltakene være mer opp til institusjonen selv, forteller Sund.
Studenttinglederen reagerer også på at formannskapet bestemte seg for å ikke innføre skjenkestopp.
– Det er en rar vurdering å ikke vedta skjenkestopp fordi en ikke vil ha for inngripende tiltak, samtidig som man velger å stenge campus og treningssentre, mener Sund.
Han viser til at studiebarometeret og andre undersøkelser viser at studenter blir spesielt hardt rammet av tiltakene.
LES OGSÅ: Studentenes velvære er viktigere enn forebygging av juks
En annen situasjon enn i januar
Helge Garåsen er helse- og velferdsdirektør i Trondheim kommune. Han forstår at studentene reagerer på stengningen av campus, men forteller at de ekstra strenge tiltakene er i tråd med nasjonale retningslinjer.
– Dette er jo en pakke med strenge tiltak som baserer seg på anbefalinger fra nasjonale myndigheter og en vurdering av situasjonen i Trondheim samlet sett. Tiltakene kan bli enda strengere, men hvis alt går bra så kan vi begynne å lette på tiltakene om en ukes tid, forteller Garåsen.
Han understreker at de muterte virusvariantene gjør dette til en annen situasjon enn det man har hatt tidligere.
– Nå har vi både den britiske og den sørafrikanske mutanten, og vi har tilfeller hvor vi ikke vet smittekilden. Det er en helt annen situasjon enn vi har vært i før. Vi ser jo til Bergen og Oslo, og håper å slippe å innføre like strenge tiltak her, utdyper Garåsen.
SJEKK OGSÅ UT: Minihus-studenten
Forstår studentenes reaksjon
Samtidig forstår helsedirektøren at studentene reagerer.
– Jeg skjønner veldig godt at folk reagerer, det skulle bare mangle. Det er helt enorme konsekvenser av dette for samfunnet. Men det er for å forhindre enda strengere tiltak i neste runde, forteller Garåsen.
Ifølge Garåsen er det også mange andre som har vært kritiske til at skjenkestopp ikke ble innført.
– Det er mange som reagerer på det. Men nesten uansett hva vi gjør, får vi mange reaksjoner. Skjenkestopp kunne også vært et hensiktsmessig tiltak, men nå blir det opp til serveringsstedene å følge opp de skjerpede reglene vi har innført der, forklarer Garåsen.
Totalsituasjonen var avgjørende for politikerne
Gruppeleder Marte Løvik for Senterpartiet stemte for forskriften som nå er gjeldende. Hun sier det ikke nødvendigvis er antall smittede som gjør at man må innføre strengere tiltak, men totalsituasjonen tilknyttet faktorer som smittesporing og vaksinering.
– Da vedtaket ble stemt over sto vi overfor en situasjon hvor en student med mutert koronavirus hadde oppholdt seg på campus, uten at vi visste hvor smitten kom fra, forteller Løvik.
Løvik mener det var riktig å stenge campus, særlig når man ikke enda hadde smittekilden eller smitteveien klar.
– Jeg forstår godt at dette føles urettferdig, men en så smittsom variant av viruset fører med seg begrensninger, og vi må få kartlagt viruset og situasjonen før vi kan åpne opp igjen. Mitt mål er at studentene skal få komme tilbake på campus og treningssentre så raskt som mulig, sier Løvik.
Gruppeleder Roar Aas for Arbeiderpartiet sier han har full forståelse for at det er krevende for de studentene som nå blir sittende alene på hybelen, spesielt de som flytter hit og ikke har et nettverk rundt seg. Han mener det var viktig å tenke på arbeidsplassene i sammenheng med å fortsatt tillate skjenking fram til 22.00.
— Hvis vi kan holde sysselsettingen i Trondheim oppe uten å forverre smittesituasjonen så må vi strekke oss for å prøve å få til det, sier Aas.
LES OGSÅ: Et sukk fra Sukkerhuset