Studentpolitisk spalte:

Studentenes velvære er viktigere enn forebygging av juks

Målet helliger ikke alltid midlene når det kommer til forhindring av juks.

Publisert Sist oppdatert

Under pandemien har eksamen blitt digital for de fleste studenter, som en konsekvens har det blitt registrert flere tilfeller av juks enn tidligere ved landets universiteter. Dette er selvfølgelig en urovekkende utvikling, som blant annet NTNU har satt igang tiltak for å motvirke, men det er viktig at universitetet ikke går for langt med tiltakene sine. Dette må studentene være spesielt på vakt for dette semesteret, da enkelte faglærere har tunnelsyn.

I november annonserte et fakultet ved NTNU at de ville innføre såkalte kontrollsamtaler hvor studenter kan bli trukket ut til å forsvare oppgaver faglærer mistenker de ikke har skrevet selv. Dette ble heldigvis avviklet etter mye kritikk gjennom tillitsvalgtsystemet. Tiltaket ville påført uskyldige studenter mye stress, og det er usikkert hvor pålitelig det ville ha vært. Når man tar i betraktning konsekvensene det har for studentene å bli tatt for juks, er selv den minste sannsynligheten for en falsk positiv fullstendig uakseptabelt.

LES OGSÅ: - Vanskelig å skille restriksjonene fra det som er typisk norsk

I mange fag på NTNU har det blitt gitt eksamener med vanskeligere oppgaver og mer tidspress, basert på en tankegang om at det skal hindre juks og en overvurdering av hvor mye hjelpemidler faktisk bidrar. Det er viktig å huske at i tillegg til å fjerne vanlige eksamensformer har korona gjort situasjonen til studenter langt vanskeligere, både personlig og utdanningsmessig. Det er da dårlig gjort å påføre enda en stressfaktor på uskyldige studenter gjennom uforholdsmessig krevende eksamener. Man risikerer å presse ut studenter som ellers ville og skulle ha bestått.

De verste eksemplene er fra USA. Der kan man lese om overvåkningssystemer hvor studenter kontrolleres av programvare som ser på kameraene deres under eksamen. Lignende tiltak har til en viss grad blitt innført ved andre institusjoner i Norge. I tillegg til å gripe hardt inn i personvern, påfører dette studenter enormt stress da de ikke våger å løfte øynene fra skjermen for tenke eller gå på toalettet i frykt om at overvåkningssystemet feilaktig skal ta det som juks.

LES OGSÅ: Høstens timeplaner vil preges av pandemi

Det er latskap å innføre unødvendig strenge og hensynsløse tiltak for å forhindre juks, istedenfor å bruke tid og ressurser på å finne kreative vurderingsløsninger. Det er viktigere å ta vare på studentene og legge til rette for faktisk læring, enn å forhindre juks.

Andreas Knudsen Sund og Sigurd Solheim er tidligere medlemmer av Studentmediene i Trondheim.

Powered by Labrador CMS