Regjeringens oppfordring til studentene skaper reaksjoner:- Beskjeden burde kommet tidligere
Flere studenter reagerer på beskjeden om at all undervisning på høyskoler og universiteter vil foregå digitalt fram til 18. januar.
Lørdag kveld sendte regjeringen ut en pressemelding der de fortalte at det ikke vil bli noe fysisk undervisning på universiteter eller høyskoler fram til 18. januar. All undervisning som egentlig skulle foregått på campus vil derfor skje digitalt de to neste ukene. Samtidig oppfordres alle studenter til å utsette reisen tilbake til studiestedet.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) sier i pressemeldingen at årsaken er for å dempe smittetrykket.
De som ønsker og har anledning kan bli igjen der de har vært gjennom juleferien og unngå å sette seg på fly, tog eller buss for å reise tilbake til studiestedet, sier Asheim i pressemeldingen.
LES OGSÅ: Her er tiltakene du må forholde deg til når du kommer tilbake til byen
Studenter reagerer
Etter regjeringens oppfordring ble kjent har mange studenter uttrykt misnøye, og flere har blant annet reagert på hvor sent beskjeden kom. Blant de som er negative til den sene beskjeden er Leder for Norsk studentorganisasjon (NSO), Andreas Trohjell.
– Studenter flest har selvsagt kjøpt returbillett allerede, og har ikke økonomi til å kjøpe enda en billett på et senere tidspunkt. Det er for øvrig heller ikke lett å studere hjemmefra hvis man har lærebøker og studiemateriale i en annen by, skriver han i et innlegg på Facebook som i skrivende stund har 320 delinger.
Trohjell forteller Under Dusken at han synes det er rart at ikke beskjeden fra regjeringen kom tidligere.
– Hvis dette var et tenkt scenario som man så for seg før jul burde det vært mulig å komme med en beskjed allerede på det tidspunktet, sier han.
NSO-lederen er bekymret for hvilke konsekvenser de nye anbefalingene kan føre med seg.
– Jeg er redd regjeringens melding kan føre til usikkerhet og negative økonomiske konsekvenser for studentene. I tillegg er jeg bekymret for kvaliteten og studieutbytte i utdanningen når alt blir digitalisert, utdyper han.
– Nyheten kom for seint
En annen som reagerer på regjeringens oppfordring er sentralstyremedlem i AUF, Agnes Nærland Viljugrein. Viljugrein mener at beskjeden burde kommet tidligere
– Nyhetene kom seint på kvelden dagen før mange skulle reise hjem. Det ble raskt usikkerhet rundt hva nyheten egentlig betydde, og mange satt på flyet eller toget hjem da de leste oppfordringen. Vi har lenge visst at smitten kan øke i julen, da burde de vært tidligere ute, forteller hun til Under Dusken.
For henne er ikke hovedproblemet alle konsekvenser tiltakene får for studiehverdagen, men heller måten beskjeden ble gitt på.
– Studentene jobber veldig hardt for å kunne bidra til dugnaden vi alle er en del av. Det er allerede krevende for alle som har blitt permittert, de som opplever ensomhet og det å omstille seg til en digital studiehverdag. Da synes jeg det bare skulle mangle at vi samtidig hadde en regjering som tok seg bryet med å gi studentene litt tid og mulighet til å kunne følge de anbefalingene som kommer, utdyper Viljugrein.
LES OGSÅ: – Regjeringens oppfordring om at studenter skal avbestille reiser er mildt sagt provoserende
Forstår alvoret
Viljugrein understreker at dette ikke handler om at studentene ikke forstår alvoret i pandemien, men hun ønsker heller ikke å overdrive de negative effektene ved å gå glipp av to ukers fysisk oppmøte.
– Det jeg reagerer på vi gang på gang opplever en regjering som ikke hører på studentene når vi sier ifra. Vi skulle hatt rett på dagpenger når vi mistet deltidsjobbene våre og det skulle vært mye mer fokus på psykisk helse og bedre tilrettelegging av studiehverdagen nå som den er digital. Istedenfor får vi denne forvirrende anbefalingen i siste liten som ingen forsto noe av.
Hevder at beskjeden kom så fort som mulig
Til NRK sier Asheim at de ikke kunne gitt noe tidligere beskjed enn det de gjorde.
– Faktum var at planen var at vi skulle komme med alle tiltak i dag klokken 18, men jeg ønsket å gi beskjed til studentene så raskt som mulig. Det gjør at de kan flytte på reisen sin, fortalte han søndag.
I tillegg fortalte Asheim at studenter med jobb i studiebyen fortsatt har mulighet til dra på jobb.
– Vi har bare sagt at det blir digital undervisning. Det er mulig for studenter å reise for å jobbe der gitt at bedriften holder oppe, utdyper han til NRK.