Smittetopp i Trondheim i jula

Nå er det munnbindpåbud og maks ti sosiale kontakter i uka. Her er tiltakene du må forholde deg til når du er tilbake i byen.

Publisert Sist oppdatert

Denne saken er skrevet før regjeringen la frem nye tiltak 3. januar. Her kan du lese om de nye og oppdaterte tiltakene.

Trondheim avsluttet 2020 med en ny topp for koronasmitte. Formannskapet i Trondheim kommune innførte derfor en rekke nye tiltak og påbud for å begrense videre smittespredning. Disse forskriften gjelder foreløpig fram til 9. januar, men vil kunne forlenges.

Munnbindpåbud i offentlige rom

Et av tiltakene er påbud om bruk av munnbind i offentlige rom, kollektivtransport og andre steder hvor det kan være vanskelig å opprettholde én meters avstand. Dette påbudet ble innført 16. desember, og gjelder både innendørs og utendørs på steder hvor det ikke er mulig å holde avstand.

Allerede 17. november innførte kommunen påbud om munnbind på buss og trikk i rushtida eller når 1-meters-regelen ikke lot seg overholde. Dette ble altså strammet inn etter at smittesituasjonen tok seg opp voldsomt i byen i desember.

Begrensninger på nærkontakter

I tillegg vedtok Formannskapet 26. desember en forskrift om at sosiale nærkontakter skal begrenses til ti personer i uka. Dette inkluderer ikke personer du bor med og mennesker man må møte gjennom jobb. Kommunedirektør Morten Wolden uttalte til Nidaros at dette gjelder alle som er bosatt i Trondheim, og ikke begrenser seg til sosiale nærkontakter innenfor byens grenser.

– Man kan ikke reise ut av Trondheim en dag, være med 10 personer i en annen kommune og deretter ha 10 sosiale kontakter i Trondheim, sa kommunedirektøren da.

I en presisering fra 31. desember understrekes det at begrensningen på ti nærkontakter skal gjelde per husstand, ikke for hver person innad i husstanden.

Innstramninger for uteliv og treningssentre

For den som måtte ønske å slukke sorgene med alkohol blir også det vanskelig; fra og med 26. desember er det innført skjenkestopp på utesteder fra klokken 22.00.

Også treningssentrene er påvirket av de nye forskriftene. Alle ubemannede treningssentre må holdes stengt og gruppetimer er ikke tillatt. Kommunen skriver på sine sider at treningssentre med bemanning kan holde åpent, så lenge det er ansatte til stede.

LES OGSÅ: NTNU gir 40 millioner til nybygg på Samfundet

Smittetopp i jula

For Trondheim var smittetallene i slutten av desember høye, med 558 nye rapporterte smittetilfeller mellom 21. desember og 1. januar. Deler av smitten skal ha oppstått i det som av blant annet NRK beskrives som et «festmiljø», som det skal ha vært vanskelig å bedrive smittesporing i.

Dette var smittetallene for Trondheim i jula:

21.12 - 44 smittede

22.12 - 39 smittede

23.12 - 46 smittede

24.12 - 19 smittede

25.12 - 44 smittede

26.12 - 34 smittede

27.12 - 64 smittede

28.12 - 15 smittede

29.12 - 79 smittede

30.12 - 83 smittede

31.12 - 41 smittede

1.1 - 50 smittede

Elleve smittede med tilknytning til NTNU

NTNU melder på Innsida at fem ansatte og seks studenter ble meldt som smittet i perioden 23 - 26. desember. Det var bare tre av de ansatte som hadde oppholdt seg på campus mens de var smittebærende. Videre opplyser meldingen på Innsida om at de smittede tilhører flere ulike institutter og fakulteter.