Et fellesskap bygges i Elgeseter park
I løpet av de siste ukene har det dukket opp en rekke trehus i Elgeseter park. Her er det førsteårsstudentene i arkitektur som har fått boltre seg i treverk.
Du har helt sikkert sett trehusene som har dukket opp i Elgeseter park i løpet av de siste ukene. De er en del av det tradisjonsrike byggeprosjekt satt i gang av førsteårsstudentene i arkitektur ved NTNU.
– Dette har blitt gjort i mer enn 23 år! utroper Nina Katrine Haarsaker. Hun er en av veilederne for prosjektet og underviser ved Institutt for arkitektur og teknologi.
Haarsaker understreker viktigheten av forståelsen studentene får av byggeprosjektet, fra idéutvikling til ferdig bygning i rekordfart, og at de erfarer hvor mange måter et byggverk faktisk blir tatt i bruk.
– Vi jobber litt inn mot UKA i år, men vi har ingen bestilling vi bygger på. Vår hovedoppgave er å skape et rom for aktivitet, forklarer Paul Andreas Grøntvedt Gjertsen. Han underviser også ved Institutt for arkitektur og teknologi (IAT) og er en del av prosjektteamet.
Hovedmålet med prosjektet er at studentene skal forstå hva som skjer når man lager arkitektur, understreker han. Det å gi de en erfaring med det å bygge selv, forstå materialet de jobber med og hvilken motstand eller friksjon dette kanskje har.
Tordis Berstrand, som også underviser ved IAT, forteller at de ulike byggene til slutt skal samles til én felles konstruksjon.
– Den samlende konstruksjonen står midlertidig, og UKA skal bruke bygget som oppholdsrom for gjester når de har arrangementer i teltet her i Elgeseter park. Ellers er det jo et oppholdssted for alle i Trondheim som ønsker å bruke tid i parken.
LES OGSÅ: UKE-programmet er klart!
Levende lyd i konstruksjonene
Institutt for arkitektur har i år samarbeidet med Musikkteknologi-studiet ved NTNU. Sammen har de jobbet for å skape en interaktiv opplevelse av byggene. Dette vil skje i samarbeid med UKA.
– Prosjektet blir ramme for lydverker skapt av studenter fra Musikkteknologi, forteller Berstrand.
Dette er ikke det eneste samarbeidet arkitektur har inngått i dette prosjektet. Byggene vil også brukes i sammenheng med Hyfer-festivalen for innovasjon og teknologi som vil foregå på Kalvskinnet fredag 22. september og lørdag 23. september.
– Vårt hovedbidrag til Hyfer vil være åpningen av festivalen som skjer her kl. 18 på fredagen. To av byggene våre blir også flyttet ned til kalvskinnet for å vises frem der, forklarer Gjertsen.
Prosjektet er også sponset av NTNU Wood og organisasjonen Treindustrien, som begge bidrar med treverk til byggingen.
– Treverk er jo et viktig materiale både for Norge generelt, men også for den fremtidige bærekraften. Det er et kostbart prosjekt, så vi setter veldig pris på den hjelpen vi får fra samarbeidspartnerne våre, sier Gjertsen.
Haarsaker stemmer i og deler at de også gjenbruker deler av fjorårets prosjekt, og at det som ikke kan bli brukt på nytt kan for eksempel brukes til bygging av møbler, eller til slutt, til ved.
LES OGSÅ: Vil lage verdens raskeste på soldrevne biler
– Prosjektet har vært kjempegøy!
Studentene synes prosjektet er veldig spennende å jobbe med.
– Prosjektet har vært gøy, men litt stressende nå mot slutten. Vi har kanskje ikke planlagt nok tid, forteller arkitektstudent Silje Moe.
Moe har bygd trehus sammen med Marie Simonsen og Henrik Nilsen Aas. Alle tre sier de har lært mye av prosessen og er tydelig engasjerte i arbeidet de har drevet med.
– Det har jo skjedd mye med bygget underveis, så det er ikke helt slik vi tenkte i starten. spesielt kledningen har endret seg en del fra start, deler Simonsen.
Studentene forteller at de har visst om prosjektet siden før studiestart og at det er fint å kunne erfare hvor grensene for byggingen går.
– Vi har samarbeidet godt synes jeg, selvfølgelig har vi hatt noen diskusjoner, men ingen store konflikter, sier Aas og ler.
Jenny Simonsen deler at hun synes prosjektet har vært kjempegøy.
– Det å lære gjennom prosessen og å få prøve oss frem er jo helt nytt. Det er første gang vi bygger noe så stort på egen hånd. Vi var kanskje litt naive i tanken på hvor vanskelig det skulle være.
Simonsen forteller videre at hun setter pris på erfaringen dette har gitt, og gleder seg til å bruke erfaringen videre i studiene.
Byggene står ferdig fredag 22. september.