STREIK: Fra lørdag kan busstilbudet i Trondheim stoppe opp mens streiken blant bussjåførene pågår.

Busstreiken kan utvides til Trondheim

Lørdag 26. september kan busstreiken trappes opp. Da vil det trolig ikke gå en eneste buss i Trøndelag.

Publisert Sist oppdatert

I snart en uke har den pågående busstreiken ført til at busser i Oslo og Viken har stått stille. Nå varsles det om at streiken vil trappes opp, noe som blant annet vil ramme Trondheim.

Leder Ola Roger Berg i buss- og sporveisarbeidernes forening i Fagforbundet, forteller til Adressa at med mindre streiken blir avblåst iløpet av de neste dagene, vil om lag 1000 bussjåfører i Trondheim bli tatt ut i streik fra og med lørdag.

– I Trondheim er det snakk om i underkant av 1000 personer. I tillegg til de som jobber i resten av fylket, vil mellom 1200 og 1400 bussjåfører da være i streik.

Om det blir streik på lørdag, forteller Berg at trikken vil være den eneste rutegående transportmidlet som går som normalt.

– De eneste som ikke blir tatt ut i streik i denne omgang er de ansatte i Gråkallbanen. Trikken vil derfor gå som normalt, som det eneste rutegående transportmidlet i hele Trøndelag.

Det eneste som kan hindre at bussene i Trondheim stopper på lørdag er at streiken blir avblåst, noe Berg tviler på vil skje.

– Det er ikke kontakt mellom partene. Det eneste som kan forhindre en streik, er hvis regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd, men da skal liv og helse være i fare, eller sikkerhet eller vesentlige samfunnsinteresser stå på spill, sier Berg til Adressa.

Til Fagbladet forteller Berg at streikeviljen er stor, og at kravet har vært at bussjåførene skal få gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

– Streikeviljen er stor. Jeg får hundrevis av meldinger med klar beskjed fra sjåfører der ute. Vi finner oss ikke i å sakke akterut lenger, sier Berg.

I dag tjener en bussjåfør i gjennomsnitt 460.000 kroner i året. For å nå lønna til en industriarbeider, må timelønna til en bussjåfør opp med 20 kroner i timen.

LES OGSÅ: Studentene vil ta over tomme hus på Lade.

Press på togene og en uavklart situasjon for studentene

En konsekvens av busstreiken er at det kan føre til økt press på lokaltogene i Trøndelag. Kommersiell direktør i SJ Norge, Lena Angela Nesteby, forteller til Adressa at de enda ikke vet om det kommer til å bli noe økning i antall togpassasjerer. Men, om det viser seg at busstreiken fører til økt etterspørsel, kan de midlertidig ikke sette inn flere togsett.

– Vi vet ikke om det kommer til å bli noen økning i antall passasjerer. Om det skulle bli det, kan vi ikke øke kapasiteten med flere eller lengre tog, for dette er en lovlig streik, forteller hun til Adressa.

Stedfortredende kommunikasjonssjef Jan Erik Kaarø ved NTNU, forteller til Under Dusken at universitet ennå ikke har en plan for hvordan de skal legge opp undervisningen for studenter som er avhengig av buss for å komme seg til campus, om det skulle bli streik.

AtB skriver på sin hjemmeside at ved en eventuell streik vil verken reisegaranti eller refusjon av billettene gjelde.

Powered by Labrador CMS