Illustrasjonsbilde fra tidligere år.

Badekarpadlingen avlyst for første gang

Lørdag 24. september skulle den tradisjonsrike badekarpadlingen gå av stabelen for 44. gang, men arrangementet ble brått avlyst etter påbud fra politiet.

Publisert

Badekarpadlingen har blitt arrangert på Marinen hvert år siden konkurransen ble startet av linjeforeningen for Produktutvikling og produksjon Smørekoppen ved NTNU i 1978. Hver linjeforening stiller med et hjemmesnekret fartøy bygd rundt et badekar.

Ifølge arrangørkomiteen Badcom var badekarpadlingen opprinnelig en stafett, der målet var å bruke sine konstruksjonsmessige ferdigheter til å bygge det raskeste badekaret, også kalt fartskar. Senere har det også kommet til en ny gren, showkarkonkurransen, der tema og underholdningsverdi står i fokus.

SKUFFET: Nordgård er oppgitt over den dårlige kommunikasjonen med brannvesenet.

Leder Bjørnar Sæle Nordgård ved Badcom kan fortelle om tradisjonen for sabotasje av andres fartøy, samt målrettet lobbyvirksomhet rettet mot Badcom.

– Badekar har blitt hengt fra Elgeseter bro eller blitt flyttet opp på Festningen som følge av forsøk på sabotasje.

Videre forteller han at konkurransen har hatt opp mot to tusen tilskuere i toppårene.

I år ble konkurransen derimot brått avlyst på kort varsel, da arrangementet ikke fikk tilgang på redningsdykkere som kunne ivareta sikkerheten under padlingen.

Sterk strøm og ustabile farkoster krever sikkerhetstiltak

Den sterke strømmen i Nidelven har ofte vært en utfordring for badekarpadlerne, og det hender at badekarene blir tatt av strømmen og ender opp i det oppsatte sikkerhetsnettet.

I sitt nettmagasin Trondheim 2030, skriver Trondheim kommune at strømmen i Nidelva er sterk, og med en målt styrke på opptil 4,5 meter i sekundet. Dette tilsvarer en strøm på 16,2 kilometer i timen, og det er derfor ikke mulig å svømme mot strømmen.

De hjemmesnekrede badekarflåtene kan være ustabile, og det er derfor ikke uten grunn at det stilles krav til redningdykkere på stedet.

LES OGSÅ: NTNU feirer lærerstudiet med kake og sang

Illustrasjonsbilde fra tidligere år.

Risikofylt

I 2011 og 2012 ble badekarpadlingen rammet av to alvorlige ulykker. Først i 2011, da et badekar veltet og en person ble fanget under flåten. Deretter i 2012, da et badekar veltet igjen, og en deltaker ble meldt savnet og måtte berges av redningsdykkere.

Politiet gjorde derfor en vurdering opp mot årets badekarpadling, og bestemte at det ikke hadde vært forsvarlig å gjennomføre konkurransen uten redningsmannskaper til stede.

– Badekarpadlingen er et av de mest risikofylte studentarrangementene, forteller branningeniør Christian Widén-Björk i Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Illustrasjonsbilde fra tidligere år.

Sviktende kommunikasjon med offentlige etater

Nordgård hevder at avlysningen skyldtes en misforståelse med sikkerhetsmannskapene. Han sier han har respekt for sikkerhetstiltakene, men at han er oppgitt over kommunikasjonen.

– Vi var i møte med brannvesenet i april, og jeg vil påstå at det var ganske dårlig kommunikasjon mellom offentlige etater og oss i Badcom. De sa at datoen var satt, men hadde ikke videreformidlet dette til de som hadde ansvar for redningsbåten, forteller Nordgård.

Videre informerer han om at Badcom fikk beskjed av brann- og redningstjenesten om at disse skulle prøve å stille med en redningsbåt da feilen ble oppdaget, men at de til slutt ikke klarte å stille med mannskap til denne.

– Da fikk vi beskjed fra politiet om at vi måtte avlyse.

SIKKERHET FØRST: Widén-Björk fastslår at det ikke er forsvarlig å gjennomføre badekarpadlingen uten redningsmannskaper tilstede.

Widén-Björk bekrefter at det ikke lyktes med å få tak i det nødvendige mannskapet av overflatereddere og redningsdykkere på kort varsel, blant annet på grunn av kursvirksomhet den aktuelle uken.

– Badekarpadlingen ble forhåndsvarslet i april, men arrangørene har ikke fulgt opp arrangementet med en skriftlig søknad til politiet, Røde kors eller brannvesenet før mindre enn ti dager i forkant av arrangementet. Det var derfor ikke tid å skaffe nok kvalifisert personell, forteller han.

Widén-Björk legger til at brannvesenet er positive til studentenes sprell, så lenge sikkerheten er ivaretatt.

– Vi synes det er fint at aktivitetene skaper trivsel, liv i byen og samhold blant studentene. Vi bidrar gjerne, såfremt vi ikke er opptatt med utrykninger og andre ting som vi ikke kan nedprioritere, forklarer han.

Widén-Björk understreker viktigheten av at arrangementer som dette må meldes fra om i god tid, og at arrangøren selv må overholde sitt ansvar.

– Vi har til tider stor pågang med aktiviteter, og er avhengige av god planlegging.

LES OGSÅ: Her finner du den beste kantinematen

Første gang konkurransen avlyses

Aldri før har badekarpadlingen måttet avlyses. Selv i koronaåret 2020 ble konkurransen avholdt, dog på tørr grunn for å møte de gjeldende restriksjonene.

– Vanndelen ble avlyst under korona, men da gjennomførte vi konkurransen på hjul istedenfor. Lagene lagde farkoster på paller istedenfor på flåte, sier Nordgård.

Han forteller at det har vært krevende å skulle opprettholde ulike studenttradisjoner etter koronapandemien, og at dette gjorde avlysningen av badekarpadlingen ekstra sur.

– Det er merkbart vanskeligere å få med folk på konkurransen nå, og vi har mistet videreføringen av erfaringen de eldre årstrinnene sitter på, sier han.

Skuffede deltakere

GLEDET SEG: Jervell hadde alt klart til badekarpadling, da konkurransen brått ble avlyst.

Det var påmeldt fem lag både i fartskar- og showkarkategorien i år. Deltaker Sverre Gjeldvik Jervell som skulle delta for Smørekoppen, er skuffet over avlysningen.

– Vi brukte en del tid på å planlegge tema og design, og jeg tok bussen til og fra Heimdal for å skaffe oss et badekar. Alt var på stell, og vi var kjempegira på en helt unik dag på Nidelva. Dessverre er alt jeg sitter igjen med nå et enslig badekar i boden min, sier han.

Også 30 finske studenter hadde tatt turen helt fra Universitetet i Aalto for å være med. Studentene, som var lett identifiserbare i byen med sine hvite kjeledresser, hadde tatt med badekaret på bussen fra Finland.

Til tross for årets avlysning, forteller Nordgår at han har all tro på at badekarpadlingen vil gjenoppstå til neste år. Han håper at det nye kullet vil være med å bidra til at tradisjonen lever videre.

LES OGSÅ: En unik mulighet til å sette preg på Samfundet

Powered by Labrador CMS