Meldte seg på for gøy - nå er de Trondheims eneste lag i finalen i NM i økonomi
Tre BI-studenter meldte seg på NM i økonomi uten store forventninger. Nå setter de kursen for Oslo, der de skal forsvare Trondheims ære mot lag fra hele landet.
NM i økonomi arrangeres årlig av Econa, som er den største fagorganisasjonen for økonomer, i samarbeid med Danske Bank, BDO og Dagens Næringsliv. Lag på inntil tre personer kan melde seg på konkurransen som går i vårsemesteret og består av en innledende runde, delfinaler og en fysisk finale i Oslo. Det er de ti beste lagene som går videre til finalen.
Kristian Valberg Johnsen og Henrik Sundby er begge 22 år og studerer 3. året Økonomi og Administrasjon på Handelshøyskolen BI i Trondheim. De har gått sammen med tidligere studiekamerat Ansten Stafsberg, som går på BI Oslo, for å danne lag i konkurransen. Johnsen og Sundby sier de skal forsvare byens ære under finalen i Oslo.
– Meldte oss mest på for gøy
Johnsen forteller at de egentlig ikke hadde så store forventninger, men at de meldte seg på konkurransen fordi de synes økonomi er gøy.
– Vi fant ut at vi hadde litt teften for dette, og så endte vi altså i finalen, sier Sundby.
Sundby forteller at kunnskapen de har opparbeidet seg gjennom nesten tre år med økonomistudier kom godt med i konkurransens to første runder.
– Det er først nå før finalen at vi har begynt å jobbe systematisk med det, sier Sundby.
De to forteller at forberedelsene går i å prøve gjette på hva slags caser som kan dukke opp i finalen.
– Vi trener på å lage presentasjoner, og håper på at noe av det vi gjør nå kan brukes under finalen, når vi er veldig presset på tid. I tillegg ser vi konkret på Danske Bank og hva slags problemer de står overfor i dag, og som kanskje vil være del av casen i finalen, sier Sundby.
Får måle seg mot økonomistudenter fra hele landet
Johnsen tror nøkkelen til trioens suksess i konkurransen ligger i at de jobber godt sammen. De to første årene av studiet gikk de tre sammen på BI Trondheim.
– Vi fungerer veldig godt sammen og har sittet mye sammen for å øve til eksamen blant annet. Vi utfyller hverandre veldig bra, sier Johnsen.
Han får støtte av Sundby, som legger til at de likevel er forskjellige og bidrar med ulike refleksjoner.
Begge to synes at det har vært en veldig bra opplevelse så langt, og at er morsomt at de nå har kommet helt til finalen.
– Det har vært morsomt å få litt oppfriskning av ting vi har hatt tidligere på studiet, og det er kult å få måle seg mot økonomistudenter fra hele landet. Også er det er veldig kult å gå videre til finalen, sier Johnsen.
LES OGSÅ: Har verdensøkonomien som hobby: - Finans er noe alle burde interessere seg for
Spent på finalen
Laget fra BI er spent på hvordan det vil gå i finalen.
– Vi går inn med friskt mot. Vi kommer til å møte mange flinke studenter der, og mange er masterstudenter. Men vi har absolutt troen, sier Sundby.
Johnson tror også at de vil få sterk konkurranse, men tror det blir en veldig bra erfaring uansett hvordan det går.
– Vi tror først og fremst at det blir utrolig artig å møte likesinnede studenter og kunne utveksle erfaringer med dem, sier Johnsen.
Sundby legger til at det er bra at det finnes en slik konkurranse for økonomistudenter.
– Absolutt, for oss som liker økonomi er det veldig stas å kunne være med på noe sånt, sier Sundby.
Anbefaler å melde seg på
Begge vil anbefale andre studenter å melde seg på neste år.
– Alle som har interesse for økonomi og synes dette spennende bør prøve, sier Sunby.
Han får støtte av Johnsen.
– Det er veldig lavterskel, og man får bare positivt utbytte av å være med. Det er en mulighet til å utvide nettverket sitt, og jeg tror arbeidsgivere synes dette er veldig positivt, Johnsen.
Finalerunden avholdes 1. april, og lagene skal presentere sin løsning på caseoppgaven. De tre beste lagene går videre til en superfinale. Der venter utspørring foran publikum for å avgjøre hvem som stikker av med seieren og premien på 30 000 kr.