Debatt

Bidra til skeives rettigheter i Tyrkia

I år er det 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge. Retter vi blikket mot Tyrkia, er LHBTI-personer fortsatt sterkt utsatt for stigmatisering, vold og diskriminering.

Publisert Sist oppdatert

Hande Kader, en ung transkvinne og aktivist ble i 2016 funnet voldtatt, forbrent og lemlestet. Kader er kun en av 51 transpersoner som er blitt drept de siste tiårene i Tyrkia. Dette gjør Tyrkia til Europas farligste land for transpersoner. Hvem kommer ikke til å overleve året som kommer?

Under COVID-19 pandemien forverret situasjonen seg betraktelig for LHBTI-personer i Tyrkia. Blant annet ved at Tyrkias minister for religiøse anliggender, Ali Erbaş i april 2020 uttalte at LHBTI-personer hadde skylden for spredningen av viruset.

LES OGSÅ: Den store kjærligheten – på campus

Under en Pride-feiring i 2019 ved Middle East Technical University grep tyrkiske politistyrker inn med trykkvann, pepperspray og gummikuler. Flere av studentene ble også arrestert. Dette kun for å ha organisert og gjennomført en fredfull Pride-feiring. Det er påfallende at de som begår hatkriminalitet mot LHBTI-personer ikke er de som blir straffeforfulgt.

Lista over vold, hatefulle ytringer og diskriminering rettet mot LHBTI-personer i Tyrkia fortsetter. Fjorårets vinner av Studentenes fredspris, METU LGBTI+ Solidarity, er en tyrkisk studentgruppe som jobber for skeives rettigheter. I et Tyrkia som stadig blir farligere, krever det utrolig mye av lokale studentgrupper slik som Solidarity å fortsette med sitt arbeid. Vi kommer dermed med et konkret solidaritetstiltak du kan gjøre for å bidra i kampen for LHBTI-personers rettigheter i Tyrkia.

LES OGSÅ: Skeiv politikk kan ikke lenger ignoreres

Førstkommende lørdag 23. april arrangerer Studentersamfundet i Trondhjem Samfundetaksjonen der inntektene skal gå til METU LGBTI+ Solidarity. Her kan du være med å bidra til Solidarity sitt arbeid, slik at de kan jobbe med det de kan best: holde demonstrasjoner, ha workshops, organisere kollektiv aksjonering mot hatkriminalitet, tilrettelegge for terapigrupper, samt ha juridisk rådgiving og innføring i hva man burde si om man blir arrestert.

For husk: Solidaritet er et verb! Som Sara Ahmed så godt skriver «Solidaritet forutsetter ikke at våre kamper er de samme kampene, eller at vår smerte er den samme smerten, eller at vårt håp er den samme for fremtiden. Solidaritet innebærer engasjement og arbeid». Sammen skal vi stå i Solidaritet og sette søkelyset på urettferdighet og diskriminering mot LHBTI-personer. Ditt engasjement har betydning. Kom på Samfundetaksjonen og bidra direkte i kampen for et mer rettferdig Tyrkia!

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS