Debatt:

Den hvite frelser til unnsetning

Vi må slutte å behandle folk i fattigdom som en turistattraksjon som vi kan legge ut på sosiale medier.

Publisert

Hvit frelser-komplekset fremstiller idéen om hvordan hvite folk har autoritet og plikt til å redde de undertrykte, gjerne da av minoritetsbakgrunn.

Hollywood har vært en stor pådriver for denne idéen. Dette var fordi filmstudioene ikke ville vise ikke-hvite folk som lever i fattigdom uten en hvit vestlig karakter som seerne kunne relatere til. The Blind Side (2009), Avatar (2009) og The Help (2011) er alle moderne filmer som handler om svarte under­trykkede mennesker, men utviklingen og frem­gangen i filmen blir drevet frem av de hvite «relaterbare» figurene.

Under Dusken publiserte et portrett i årets første utgave om en lektorstudent som har reist til utlandet for å arbeide med bistand. Vi får innblikk i en praksis hvor vestlig ungdom blir sendt til andre siden av kloden for å arbeide som lærere og fotballtrenere. Fokuset var på studentens utbytte av turen.

Slike artikler er med på å opprettholde fortellingen om at utviklingen blir drevet frem av velmenende hvite mennesker som kan redde utviklingsland gjennom korte besøk. Det stiller ikke spørsmål ved om dette faktisk skaper utvikling eller om det er en form for fattigdomsturisme.

Men kan det være noe galt med folk som bare ønsker å hjelpe til? Ja. Se for deg at du inntar et sykehus uten erfaring og kunnskap, men en vilje til å hjelpe til. Når du ikke har noen anelse om hva pasientene lider av, kan du fort ende opp med å gjøre mer skade enn nytte. Du tar også arbeidet fra kompetente folk som bor i området. Dette er en måte å drive bistand på hvor man ikke har kjennskap til problemene man vil løse eller samfunnet de befinner seg i. Historien du forteller handler ikke om den utfordrende situasjonen, men din opplevelse med den.

SISTE NYTT OM NYBYGG: – Den daglige driften vil i liten grad påvirkes

I tillegg og kanskje verst av alt er det en veldig respektløs og ukul måte å fremstille folk på. Hvit frelser-tankegang objektifiserer mennesker i en vanskelig situasjon, er lite bærekraftig og er med på å opprettholde gamle fordommer og stereotypier. Dette kan også få reelle og store konsekvenser når en bedrift velger hvem man skal samarbeide og handle med.

Men hvordan kan man da hjelpe til, spør du kanskje. Ved å drive bistand basert på solidaritet og respekt. Dette kan du gjøre ved å skaffe deg kunnskap og informasjon, stille spørsmål ved hvordan du kan bidra og støtte lokale organisasjoner som allerede eksisterer.

Og sist men ikke minst er det største arbeidet det du må gjøre med deg selv, med å utfordre fordommer og stereotypier du selv har. Om at det er mennesker akkurat som deg, med håp, drømmer og vilje til å skape en bedre fremtid helt på sin egen hånd.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS