STAS: Forfatter Carl Frode Tiller synes det er inspirerende å få pris.

Dette er vinneren av NTNUs litteraturpris 2023

Bok om forholdet mellom de levende og de døde stakk av med seieren: -  En forfatter i verdensklasse, sier juryleder Karolina Drozdowska. 

Publisert Sist oppdatert

NTNUs litteraturpris 2023 gikk til Carl Frode Tiller for hans roman Flukt  fra 2021.  Det skriver NTNUs kommunikasjonsavdeling i en pressemelding. 

– Dristig, men elegant 

Dette er NTNUs litteraturpris

- NTNUs litteraturpris deles ut årlig for å synliggjøre og utvikle litterær virksomhet knyttet til Trøndelag. Dette er den sjuende gangen prisen blir delt ut. 

- Over 50 verk har blitt vurdert og fem bøker ble nominert i 2023. 

- Prisen går til et norskspråklig verk av en nålevende forfatter med tilknytning til regionen og vekselvis til skjønn- og faglitteratur. I 2023 er det skjønnlitteratur. 

I begrunnelsen trekker juryen frem at  Flukt  er en suveren bok om eksistensiell smerte som alle kjenner på. 

– Det er en stor prestasjon å skape et litterært verk som spiller på de mest klassiske motivene i kulturhistorien, samtidig som den utfordrer den konvensjonelle romanformen på en dristig, men samtidig litterært elegant måte, begrunner juryen. 

Juryleder Karolina Drozdowska mener det er trygt å si at  Flukt  stadfester Tillers store internasjonale gjennombrudd som forfatter i verdensklasse. 

– Dette er en roman om kommunikasjon som går i oppløsning, mellommenneskelige relasjoner og familieintriger, forteller hun.

LES OGSÅ:  NTNUs litteraturpris 2023: dette er de nominerte

  – Veldig stas 

Selv er prisvinner og forfatter Carl Frode Tiller glad for å motta prisen: 

– Det er veldig stas å få NTNUs litteraturpris etter å ha vært nominert sammen med flere strålende forfattere, sier han. 

Tiller forteller at han setter pris på at juryen består av dyktige folk. 

– Jeg satt og strevet med en vrien passasje i en ny roman, da jeg fikk beskjeden. Da løsna det så snart samtalen var over. Jeg tror nesten man må være forfatter selv for å forstå hvor inspirerende det er å høre noe slikt, forklarer prisvinneren. 

Fra før av har Flukt vunnet Ungdommens kritikerpris 2022, og er nominert til Bokhandlerprisen.

Prisutdeling på Litteraturhuset

Utdelingen av NTNUs litteraturpris skjer tirsdag 7. november kl. 19.00 på Litteraturhuset i Trondheim. Dekan Anne Kristine Børresen ved Det humanistiske fakultet deler ut prisen, etterfulgt av en samtale mellom prisvinneren og jurylederen. 

Foruten heder og ære, får også vinneren av NTNUs litteraturpris 20 000 kroner.  

LES OGSÅ:  Det åttende liv byr på en opplevelse uten like

Powered by Labrador CMS