Lyst på 50 000 kroner? Da bør du skrive om dette

60 år etter den første boken om Emil i Lønneberget ble publisert, deler Cappelen Damm ut et stipend på 50 000 til en masteroppgave eller doktorgrad som omhandler Emil i Lønneberget.

Publisert Sist oppdatert

Siden den første boken om Emil fra Lønneberget ble publisert i 1963, har de folkekjære bøkene blitt oversatt til 53 språk og solgt i over 30 millioner eksemplarer verden over. Cappelen Damm, Astrid Lindgrens norske forlegger, utlyser nå et stipend på 50 000 kroner til en student som ønsker å skrive en master- eller doktorgrads oppgave om Emil.

–Lindgrens tekster står seg godt både litterært, menneskelig og tematisk også i dag, og er en viktig del av den fellesskandinaviske barnelitterære kanon som både vi som forlag og forskningsmiljøene har ansvar for å løfte fram, forteller Ragnfrid Trohaug, forlagssjef for barn og ungdom i Cappelen Damm.

Flere ulike fagdisipliner kan søke

I utlysningen står det at stipendet i utgangspunkt er tiltenkt en litteraturfaglig master, men at søkere fra andre fagdisipliner som for eksempel sosiologi og historie, også er velkomne til å søke. Trohaug forklarer den store bredden ved å vise til Emil som en interessant og kompleks figur.

–Emil kan forskes på både med en sosiologisk, klassemessig, historisk og barnelitterær inngang. Han er en handlende karakter som sprenger rammene for hva som er forventet, og det skaper ofte oppstuss, men ikke minst får handlingene hans til sist ros, fordi de voksne ser at han har handlet ut fra en tanke om å gjøre det gode.

Trohaug mener at Emil i Lønneberget får frem det menneskelige i folk, og at oppgaven om bøkene derfor kan være vinklet på alle slags måter.

-Vi ønsker at historiene om Emil skal leve lenge, og at både han og Astrid Lindgrens øvrige litteratur kan være en referanse for folk, også i framtida. Da er alle faglige bidrag som omhandler Emil velkomne så lenge perspektivene er interessante, forteller hun.

Det er første gang Cappelen Damm utlyser et slikt stipend, og de utelukker ikke muligheten til å gjøre det igjen.

–Det kommer an på responsen og resultatet, sier Trohaug.

Stipend til Humaniora

Responsen fra studentene har vært positiv, og det blir blant annet bemerket at en har savnet stipendmuligheter for humaniora-studenter.

Masterstudent Eir Delphin er fornøyd med stipendmuligheter til humaniora-studenter.

–Jeg synes det er kjempebra at de vil løfte frem humaniora på den måten, sier Eir Delphin, masterstudent i litteraturvitenskap ved NTNU.

Delphin påpeker at humaniora ofte blir ekskludert i samtalen om stipend og praksisplasser etter fullført studie. Hun synes derfor det er bra at Cappelen Damm viser at de støtter humaniora-studentene og vil gi de muligheter til å få stipender på lik linje med andre studier.

Barnelitteratur utfordrer

Delphin legger vekt på de faglige utfordringene som kan oppstå når en skal skrive om barnelitteratur.

–Det skal jo være enkelt for barn å forstå bøkene. Da kan man ikke trekke inn noe dyp symbolisme eller masse metaforer, slik som vi vanligvis gjør på litteraturvitenskap.

Samtidig synes hun det er fint at Astrid Lindgren løftes frem som en viktig stemme i litteraturen.

–Det er krevende å skrive om barnelitteratur, men ikke umulig. Kvaliteten må vurderers på en annen måte enn man vurderer annen litteratur.

LES OGSÅ: SIT er klare til å ruse seg på ny premiere

Powered by Labrador CMS