SIT er klare til å ruse seg på ny premiere

Samfundets eget teater inviterer til Småborgerbryllup: – Deilig med applausen og rusen av premiere, sier skuespiller.

Publisert

– Fasaden må falle, sier Konstanse Fjellvang.

Det er dette regissør Konstanse har jobbet med som utgangspunkt nå som Studentersamfundets Interne Teater (SIT) skal sette opp Småborgerbryllup på Knaus på Samfundet. Teaterstykket, som er en satire, handler om to unge mennesker som gifter seg og inviterer til bryllup hjemme hos seg. Selv om det er skrevet for over 100 år siden, har det ikke vært vanskelig for Konstanse å gjøre det relevant for dagens studenter.

– Vi har valgt å spille på det overfladiske og ytre. Stykket har blitt satt til nåtiden, på Oslos vestkant.

Karakterene later som om de er noe de ikke er, for eksempel at de har bedre manerer enn de egentlig har, og blir litt latterliggjort. Hvis vi er heldige, sitter noen i publikum og tenker: «Oi, sånn har jeg faktisk oppført meg av og til. Kanskje jeg må jobbe litt med det.»

Fakta: Småborgerbryllup (1919) med SIT

Skrevet av: Bertolt Brecht

Premiere: 22. april klokken 19:00

Sted: Knaus, Studentersamfundet

Publikum midt oppi kaoset

Jeg møter Konstanse og tre av de ni skuespillerne under pausen i en øving.

Det originale manuset har de stort sett valgt å beholde, med unntak av noen få endringer. Det er likevel ikke en tradisjonell teateroppsetning man vil være vitne til.

SPENT: Småborgerbryllup er den første forestillingen Konstanse Fjellvang regisserer for Samfundet.

– Vi har flyttet stykket ned fra scenen og inn blant publikum, slik at de får være en del av det. De vil være midt oppi dette kaoset av et bryllup som skal utfolde seg på 40 minutter. Det vil bli både intenst, morsomt, ubehagelig og overraskende, forteller Konstanse.

Eilov Andresen Gravdal spiller en ung mann som er bryllupsgjest. Han tror at Konstanses grep vil gjøre forestillingen ekstra spesiell.

– Det at vi spiller midt blant publikum, vil gjøre at hvor man sitter i lokalet, bestemmer hva man får med seg av blikk og hva som skjer mellom de ulike karakterene. To ulike publikummere vil dermed se to forskjellige forestillinger, sier han.

Karakteren Eilov spiller, beskriver han som en mindre begavet figur som ikke helt henger med i samtalene.

– Manuset legger ikke så stramme føringer for hvem den unge mannen er, så det har vært mye rom til å forme karakteren selv. Vi vet egentlig ikke hvorfor han er invitert til bryllupet, annet enn at han er sønnen til vaktmesterparet, forklarer Eilov.

Han forteller at de har latterkramper hver øving på grunn av de rare situasjonene som oppstår rundt middagsbordet. Spesielt havner Eilovs karakter i konflikt med den eldre herren Gerhardt Schjøtt, spilt av Brede Vangen-Lønne.

– Den unge mannen er veldig på og skal bygge en relasjon, mens jeg ikke er interessert i det i det hele tatt. Den kontrasten mellom den eldre herren, som er så streng og ordentlig, og den unge mannen, som ikke har noe der å gjøre og ikke klarer å te seg, den synes jeg er veldig morsom, forteller Brede.

LES OGSÅ: «Skriver du husmorsporno?»: – Serielitteratur er en sjanger for alle

Bryllup byr på utfordringer

Bruden selv spilles av Linn Tønnesen Kystvåg. Bruden har høye forventninger til sitt eget bryllup og vil at det skal bli helt perfekt. Linn kan avsløre at det ikke blir som hun hadde sett for seg.

– Hun blir skuffet i hele bryllupet. Hun innser at hun har invitert helt feil gjester, for alle er helt forskjellige. Det hun trodde var en god venninne, oppfører seg helt annerledes enn forventet, så alt blir rart.

Linn beskriver bruden som sur og uenig med folk. For henne har det vært en liten utfordring å spille en rolle med et slikt humør, da det skiller seg fra karakterene hun har spilt før. Hun studerer drama og teater, og ønsker å fortsette som skuespiller etter studiene.

– Jeg vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg hvis jeg ikke er med på en teaterproduksjon.

Konstanse forteller at hun tidligere hadde en skuespillerdrøm som så ble til en regissørdrøm. Hun ble, i likhet med Eiolv, Brede og Linn, tatt opp i SIT i februar i år.

– Det er en trygg havn i studiehverdagen, føler jeg. Det er noe helt magisk ved å være en gjeng med mennesker som vil hverandre godt og jobber mot et felles mål.

ENGASJERT GJENG: Fra venstre: Brede Vangen-Lønne, Linn Tønnesen Kystvåg, Konstanse Fjellvang og Eiolv Andresen Gravdal.

Nervøsitet er en ressurs

De tre skuespillerne forteller at de enda ikke har rukket å bli særlig nervøse, men at nervene kommer til å snike seg innpå dem når premieren nærmer seg.

De beskriver i enighet stemningen rett før man går på scenen som noe helt unikt.

– Og så er det alltid så deilig med applausen og rusen av premiere, tilføyer Linn.

I kontrast til skuespillerne forteller Konstanse at hun har følt seg nervøs i to måneder. Småborgerbryllup er det første teaterstykket hun regisserer for SIT. Hun er svært spent på premieren 22. april.

– Jeg kommer til å føle at jeg er en mor som skal vise frem de ni ungene sine. Jeg er dritnervøs, og når de står på scenen, har jeg null kontroll lenger.

Hun er likevel opptatt av at nerver i teatersammenheng er en ressurs, ikke en svakhet.

– Nervøsitet gjør ting bedre, for man blir så sensitiv og tar inn alt ti ganger sterkere. Da blir det rett og slett bedre spill, avslutter Konstanse.

LES OGSÅ: – Det er ikke alltid lett å få ting ut i store kanaler

Powered by Labrador CMS