Mange studenter må ta eksamen på nytt over jul. Det er upopulært.

Brannalarm på eksamen ga juleferie med bismak

Over tusen studenter ved NTNU fikk avlyst eksamen etter at de måtte evakuere før jul. Avgjørelsen møtes med forståelse, men frustrasjon når studentene må ta eksamen på nytt i januar.

Publisert

Det var 1010 studenter fordelt på 13 emner som hadde eksamen da brannalarmen gikk på Sluppen den 13. desember.

Studentene var uten tilsyn under evakueringen, og de fikk derfor beskjed om at det ikke var mulig for dem å gjennomføre eksamen etter evakueringen. De berørte studentene må ta eksamen på nytt i januar, og Under Dusken har vært i kontakt med noen av studentene som har måttet bruke slutten av juleferien på å lese til eksamen.

– Jeg skjønte at eksamen kom til å bli avlyst da brannalarmen gikk. Det kom ikke på tale at NTNU kom til å godta at vi kunne fortsette etter at vi hadde stått ute uten tilsyn så lenge, sier Fredriksen.

Pernille Solberg Fredriksen studerer psykologi og var nesten ferdig med eksamen da brannalarmen gikk. Hun forteller at det var flere som tok med seg mobiltelefonen og notatbøker ut under evakueringen, og det var heller ingen som passet på at studentene ikke snakke med hverandre om eksamensoppgavene mens de sto ute.

NESTEN FERDIG: Pernille Solberg Fredriksen var nesten ferdig med eksamen da de måtte evakuere.

Kaos i eksameslokalet

Hun forteller videre at de fikk lov til å gå inn i bygget igjen etter å ha stått ute i kulden i rundt 20 minutter. Da de kom inn igjen var det stor usikkerhet rundt hva de skulle gjøre videre.

– Noen fikk beskjed om at de måtte avslutte og levere, mens andre fikk beskjed om at de kunne fortsette der de slapp.

Fredriksen forteller at mange var forvirret og at det var mye uro i eksamenslokalet da de kom inn i bygget igjen.

– Det var mange som satt og prata og gikk rundt i lokalet, og det var egentlig bare kaos, sier hun.

– Et synkront sukk

Etter en liten stund fikk alle studentene beskjed over høyttalersystemet at eksamen ble avlyst, og Fredriksen sier at det var flere av studentene som ble oppgitt.

– Da beskjeden kom var det som om det kom et synkront sukk fra alle sammen. Det var en veldig irriterende beskjed å få.

Fredriksen var nesten ferdig med eksamen da de måtte evakuere, og synes det er kjipt at hun må ta den på nytt etter jul.

– Det er jo forsåvidt bra at brannsystemet fungerer, men jeg skulle ønske det var mulig å stenge Inspera slik at de som hadde lyst kunne få levere det de hadde gjort før brannalarmen gikk.

Fredriksen sier at hun prøvde å ta ferie fram til nyttår, men innrømmer at det har vært vanskelig å ta helt ferie, da hun har hatt eksamensdatoen i bakhodet hele jula.

– Det er litt kjipt at jeg ikke er ferdig med det faget sånn at jeg kan fokusere på de nye fagene jeg skal ha dette semesteret, sier hun.

Selv om Fredriksen ikke synes det er optimalt å måtte ta eksamen på nytt etter jul har hun likevel forståelse for avgjørelsen til NTNU. Hun setter også pris på at den er såpass tidlig i det nye semesteret. NTNU har gitt beskjed om at alle får gjennomføre eksamen i løpet av uke to.

– Det er ikke en heldig situasjon, men jeg får uansett ikke gjort noe med det. Heldigvis får vi ta den nå, istedenfor å måtte ta den til våren når vi har andre eksamener i tillegg. Det sitter heldigvis enda relativt friskt i minnet, sier Fredriksen.

LES OGSÅ: Muggsopp funnet før jul - nå stenger de garderobene

Ny eksamensdag skapte hodebry

Lektorstudent Nadia Kristin Holberg var også en av studentene som var på Sluppen da brannalarmen gikk. Hun har fått beskjed om at ny eksamen blir den 10. januar.

– Det var kjempeirriterende, for eksamen krasjet med den opprinnelige praksisundervisningen som er den dagen, og den er obligatorisk. Det gjorde at jeg risikerte å miste opp til fire timer undervisning, og jeg vet ikke som hadde skjedd da, sier Holberg.

I BAKHODET: Nadia Holberg har prøvd å koble ut i ferien, men har hatt eksamen i bakhodet hele julen.

Det ble satt opp en ekstraforelesning for de som har eksamen som krasjer med praksisundervisningen, men studentene fikk ikke beskjed om dette før etter juleferien.

Det å potensielt skulle miste fire timer undervisning allerede første forelesning, vil kunne ha medført konsekvenser for fraværet til Holberg, da det er krav om 75 prosent oppmøte i faget.

– Hadde eksamen vært dagen etter hadde det gått fint for meg, for da hadde det ikke gått over den obligatoriske undervisningen.

Holberg forteller at hun ikke har lest så mye til den nye eksamen i juleferien, men at hun har hatt den i bakhodet hele tiden.

– Det er jo mye som skjer i jula, mye familieselskap og så vil man jo møte venner i tillegg. Man har jo lyst til å gjøre andre ting enn å lese til eksamen i ferien, sier hun.

Tiden framover mot eksamen må Holberg bruke på å lese til eksamen, men hun tror hun kommer til å stå, selv om hun ikke regner med en bedre karakter enn hun hadde fått før jul.

– Nå som folk har begynt å jobbe igjen blir det litt lettere å skulle lese til eksamen, men det blir mye lesing i helga for å si det sånn. Jeg må jo også lese meg opp på de fagene jeg skal ha dette semesteret, sier Holberg.

Ikke falsk alarm

Gunn Marie Rognstad, seksjonsleder for utdanning i Gjøvik, representerer NTNU i denne saken på grunn av høyt sykdomsfrafall og prioritering av eksamen. Hun skriver i en e-post at det er de samme rutinene for evakuering av eksamenslokalene som med all annen evakuering; å gjøre som man får beskjed om over brannalarmanlegget og forlat bygget så raskt som mulig.

I e-posten står det at alarmen ble utløst av damp fra et sprukket rør.

– Enkelte media har beskrevet situasjonen som en falsk alarm, det var det ikke. Det var et fjernvarmerør som sprakk, og situasjonen kunne ha blitt kritisk

Videre skriver Rognstad at når eksamenslokalet evakueres under en eksamen med tilsyn, kan det føre til at eksamen må avbrytes, siden studentene er uten tilsyn under evakueringen.

– Når dette skjer vil man så raskt som mulig kartlegge hvilke studenter som skal få ny eksamen, sende ut informasjon til studenter, faglærere og instituttene og sette opp en ny eksamen så tidlig som mulig.

Etter at Sluppen ble evakuert ble beredskapsgruppen for eksamen hasteinnkalt, og på møtet diskuterte de grundig hvorvidt det var mulig å fortsette eksamen.

– Avlysning av eksamen er siste utvei, og beredskapsgruppen diskuterer alltid om det er andre muligheter før man bestemmer seg for å avlyse. Det var det ikke i dette tilfellet, og alle studentene som ikke hadde levert før brannalarmen gikk fikk sin eksamen avlyst.

Rognstad forklarer at de enda ikke har gjort en evaluering av høstens eksamensperiode, men at det vil bli gjennomført en grundig evaluering etter siste eksamen. Der vil blant annet hendelsen 13. desember være et tema.

Rognstad skriver videre at dette er den største evakueringen NTNU har hatt under en eksamen, og de er godt fornøyde med måten sikkerheten ble ivaretatt på.

– Evakueringen gikk raskt og effektivt, og vi hadde et godt samarbeid med brannvesenet og huseier. Vi er veldig glade for at det gikk såpass bra med fjernvarmeanlegget som utløste alarmen og at det ikke ble en farlig situasjon, slik det kunne ha blitt, avslutter hun.

LES OGSÅ: Statsministeren til Dragvoll

Powered by Labrador CMS