PÅ BESØK: Tidligere statsvitenskapsstudent Støre ble invitert til Dragvoll i regi av linjeforeningen Leviathan og NTNU.

Statsministeren til Dragvoll

Jonas Gahr Støre besøkte Dragvoll for å holde et foredrag om sikkerhetspolitikk. Han benyttet også muligheten til å understreke viktigheten av samarbeid på tvers av fagretninger.

Publisert Sist oppdatert

Den første dagen i desember var det duket for storfint besøk på Dragvoll. I regi av linjeforeningen Leviathan og NTNU, kom statsminister Jonas Gahr Støre på besøk for å holde et foredrag og å delta i en paneldebatt om den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa.

Sammen med NTNU-rektor Anne Borg kom Støre inn i en fullsatt forelesningssal til stor applaus. I sin velkomsttale sa Borg at det var veldig stas å se et fullstappet auditorium, og fortalte kort om viktigheten av et samarbeid mellom samfunnsfag og teknologifag. I følge Borg sitter NTNU på flere av løsningene Norge trenger når det kommer til en grønn og digital omstilling. Rektoren hadde også en klar oppfordring til statsministeren:

– Bruk oss!

Leder av Leviathan Jorid Skogen Vorkinn ønsket også statsministeren velkommen. Hun syntes også det var gøy at statsministeren hadde tatt seg tid til å besøke Dragvoll.

– Det er ekstra stas for oss som er statsvitenskapsstudenter da. Det har jo du vært også, sa Vorkinn til statsministeren.

Støre selv kom rett fra Berlin Security Conference i Tyskland. Han sa at det å holde et foredrag for studentene på NTNU var mest givende av de to.

– Jeg er jo æresmedlem på Samfundet uten å ha vært med der, sa han.

LES OGSÅ: Ønsker flere livssynsnøytrale tilbud på campus

Betydelig bidrag til Ukraina

Foredraget omhandlet den nåværende geopolitiske situasjonen i Europa og Norges posisjon i denne. Krigen i Ukraina var naturligvis et sentralt tema, og han fortalte at regjeringen skal bruke et betydelig beløp av statsbudsjettet til å hjelpe det krigsrammede landet.

– Vi skal annonsere et betydelig bidrag til Ukrainas gjenoppbygging. Vi vil også gi et bidrag til landene rundt som blir rammet av krigen.

I foredraget snakket den tidligere statsvitenskapsstudenten også om viktigheten av samarbeid på tvers av fagretninger.

– Vi kan ikke la teknologene sitte alene. Statsviterne må finne ut hvordan landet skal utvikles videre. Vi må være optimistiske, sa han til forsamlingen.

PANELDEBATT: Paneldeltakerne var enige i at samarbeid med Russland vil være vanskelig.

Må behandle russere som mennesker

Etter foredraget var det klart for en paneldebatt ledet av Snorre Valen. Deltakerne var visepresident Lars Ingar Tutturen i ISFiT, Støre, NTNU-forsker Susanne Therese Hansen og NTNU-professor Jo Jakobsen. Temaet var fortsatt den geopolitiske situasjonen i Europa, da spesielt med tanke på krigen i Ukraina og Russlands rolle.

– I dag har vi et Russland som det mildt sagt vil være vanskelig å samarbeide med, sa Hansen.

Alle var enige om at det ligger store utfordringer i samarbeidet med Russland. Støre underbygget dette ved å snakke om viktigheten av å skille regimet og det russiske sivilsamfunnet.

– Vi må behandle russere som mennesker og holde regimet ansvarlig, sa han.

– Bør Norge bli en del av EU?

Etter paneldebatten var det klart for spørsmål fra salen. Det startet med et betent politisk spørsmål om hvorvidt Norge nå burde bli medlem av EU.

– Mine europeiske kollegaer hadde syntes det ville vært gøy at vi ler av det. Personlig var jeg en del av minoriteten ved forrige folkeavstemming. Men med tanke på hvor vi er i Europa i dag, er det uklokt å sette i gang en polariserende debatt. Det er feil tidspunkt, svarte Støre.

Etter debatten fikk alle paneldeltakerne en skyggelue fra Leviathan og boken Fyrsten av Niccolò Machiavelli. Statsministeren fikk også en egen lommelerke fra linjeforeningen.

LES OGSÅ: Slik håndteres trakassering i linjeforeningene

Powered by Labrador CMS