Universitetet må sette liv og helse først

Publisert

Øyeblikksbildet for koronasmitte i Trondheim er mildt sagt skremmende. Instituttene på NTNU har fått frist til 1. november for å avklare hvilken eksamensform man skal bruke. Smitten blant studenter i Trondheim gir god grunn til bekymring. LO-studentene krever at universitetet tar ansvar og gjør hjemmeeksamen til normen – ikke unntaket.

Ingen ønsker at studenter skal sitte alene på hybelen i jula fordi de er satt i karantene etter en eksamen. Fysisk oppmøte kan resultere i nettopp dette, som NTNU-student Nora Jansrud skriver i sitt innlegg hos NRK. Studenter risikerer å måtte møte opp til tross for symptomer, bare for å få fullføre studiet sitt på normert tid. Dette kan i beste fall kalles uryddig og i verste fall katastrofalt. Vi studenter ønsker ikke å bli tvunget inn i situasjoner med smittefare og trosse helsemyndighetenes anbefalinger fordi universitetet lar det gå prestisje i å avholde fysisk eksamen.

Jeg forstår at NTNUs ansatte heller ikke ønsker å utsette sine studenter for dette. Vi har faglærere som fortjener forutsigbarhet og støtte hos sin ledelse. Rektoratet burde kommet med sin anbefaling om hjemmeeksamen allerede før semesterstart. Den nåværende smittesituasjonen bør ikke ha kommet som et sjokk på noen, og prorektor for utdanning burde ha oppmuntret fagmiljøene til å planlegge for digital eksamen i august, ikke oktober. Det er lov å være skuffa over ledelsen nå.

LES OGSÅ: Regjeringen nedprioriterer studenboliger

Forhåpentligvis får vi en avklaring snart. Når instituttene har meldt fra om sine eksamensformer krever LO-studentene å se en total snuoperasjon. Universitetet vårt må sette smittevern og studentenes sikkerhet og helse i første rekke. Så får vi heller vente med å gjenoppta den årlige tradisjonen «stå som sild i tønne på en buss med retning Sluppen» når verden ikke herjes av en pandemi

Powered by Labrador CMS