LEDER:
Regjeringen nedprioriterer studentboliger – forhåpentligvis vet Stortinget bedre
«For de fleste studenter vil leieutgifter være den største posten på budsjettet», skriver nestleder i Under Dusken.
Denne høsten har sikkert mange studenter blitt ekstra godt kjent medl hybelen sin og hvordan de egentlig trives i den. Digital undervisning og mindre sosialisering gjør at man lettere merker både hvordan høstkulden siger gjennom sprekker og kalde fronter mellom beboerne i kollektivet.
I denne utgaven av Under Dusken kan du lese om regjeringens forslag til statsbudsjettet. Det inneholder støtte til bygging av 1650 studentboliger, mens det tidligere har vært vanlig å sette av midler i statsbudsjettet til 2200 boliger. Bakgrunnen for dette valget oppgis å være at det har vært færre studenter i kø for studentbolig i år enn tidligere.
LES OGSÅ: Her er vinneren av Studentenes fredspris 2021
Samtidig kunne man lese nyhetsoppslag om at 4400 studenter sto i boligkø tre uker etter høstens studiestart. Med studentboliger nok til å huse kun 15 prosent av studentene er det ennå langt igjen til det nasjonale målet om 20 prosent er nådd. Hvorfor legger regjeringen opp til å bremse utviklingen når det er så langt igjen?
For de fleste studenter vil leieutgifter være den største posten på budsjettet. Dette er mye penger, men ofte vil det være litt billigere å leie studentboliger enn å leie på det private markedet. Leien kan være lavere, men først og fremst vil leieforholdene kunne være gunstigere, med kort oppsigelsestid og lavt depositum. Dette kommer godt med for nye studenter som ofte står i fare for å skrive under på lite fordelaktige avtaler i det private boligmarkedet.
LES OGSÅ: Innsjekksystemet til NTNU: Vurderer påbud via lokal forskrift
I tillegg vil et overskudd som kommer ut av leien studenter betaler til studentsamskipnaden gå tilbake til studentene selv i form av velferdstilbud. Studentsamskipnadene skaper et nettverk rundt studentene med treningssentre, livsmestringskurs og helsetilbud. De får også hjelp til overgangen til et selvstendig liv med for eksempel veiledning i vaskerutiner og problemer i kollektivet.
Nye studenter møter mye usikkerhet når de flytter hjemmefra for første gang. Studentboliger kan representere en tryggere studiestart hvor de ikke står fullt så alene som studenter på det private boligmarkedet. Nå er det opp til Stortinget å prioritere studenters boforhold videre i forhandlingene.