Immatrikulering med en digital vri
Mandag braket fadderukene løs med årets immatrikulering. Under Dusken besøkte linjeforeningen Volvox & Alkymisten sin digitale immatrikulering for å høre hva årets koronakull ser fram til.
Volvox & Alkymisten er linjeforeningen for biologi, kjemi, bioteknologi og årsstudium i biologi og kjemi. De samlet alle faddere og førsteårsstudentene på Gløshaugen mandag morgen for å se den digitale immatrikuleringen sammen.
Fadderbarn Isak Hjeltnes som begynner på bachelor i biologi ser fram til å bli bedre kjent med de han skal studere med og det sosiale miljøet i Trondheim.
– Matten og kjemien blir kanskje litt utfordrende, men mest av alt ser jeg fram til å ha det gøy, spesielt etter en stund med sosial tørke, sier Hjeltnes.
Han håper også å kunne dra på utveksling når den tid kommer.
Elia Hudgins, som begynner på bachelor i biologi, ser også fram til å møte andre studenter etter å ha studert ett år på NMBU i Ås.
– På Ås var jo alt helt stengt ned, så jeg ser veldig fram til det å bli kjent med andre, og så klart studiet, sier Hudgins.
Han tror den største utfordringen blir å finne fram, både til lesesaler og hvor man kan treffe andre, men er optimistisk på egne vegne.
– Jeg tror den største utfordringen er å være strukturert, sier Marthe Soldal, som begynner på et årsstudium i kjemi og biologi.
I likhet med de andre gleder hun seg til det sosiale, spesielt å bli kjent med sine medstudenter.
Faddersjef Anna Swiergon, som tar en bachelor i biologi, gleder seg til å ta imot de nye studentene med et smil og sørge for at de har det mest mulig gøy.
Pandemi som bakteppe
At pandemien fortsatt legger en skygge over fadderukene er det liten tvil om, og selve immatrikuleringen åpner med en videopåminnelse om smittevernregler og QR-registrering.
– Smittevernregler og håndhygiene er noe vi er svært nøye med, poengterer Swiergon.
Fadder Ida Lie-Nielsen, som også tar en bachelor i biologi, er enig, og understreker at den største utfordringen deres har vært plassbegrensning.
– Ideelt sett hadde vi jo møtt alle på studiet, men jeg tror likevel at fadderukene blir bedre i år, og at man får vært mer sammen enn i fjor, sier Lie-Nielsen.
Til tross for restriksjonene gleder hun seg til å være fadder, men røper at det også er litt skummelt å ha ansvaret for de nye studentene.
Nytt i år er at nye studenter og faddere kan hente hurtigtester for korona på Gløshaugen, Dragvoll, Øya og Kalvskinnet. Samfundet har sin egen ordning, den kan du lese mer om her.
LES OGSÅ: Nå kan du feste på Samfundet igjen.
Miljø og bærekraft
Rektor ved NTNU, Anne Borg ønsker de rundt 11.000 nye studentene velkommen på digitalt vis, og forteller at NTNU satser på et studieår som nesten går som normalt, med stor grad av fysisk undervisning.
– Vi har lært mye av halvannet å med korona, lært om hvor viktig de fysiske omgivelsene er for det vi kaller læringsmiljø, og hvor mye menneskene rundt oss betyr, sier Borg i videoen.
Hun trekker fram studentfrivilligheten som en uvurderlig mulighet for å gjøre en kjempeforskjell, og har et viktig råd:
Engasjer deg!"
Borg trekker også fram viktigheten av å ta vare på hverandre, pandemi eller ei
– Fellesskap er ingen selvfølge, selv utenom pandemi, selv i et studentmiljø som er kåret som landet beste, konstanterer Borg
Den nye rapporten fra FN sitt klimapanel har heller ikke gått upåaktet hen, og Borg understreker hvor viktig miljø og bærekraft er for framtiden, og hvem som er nøkkelbrikker i å nå bærekraftsmålene.
– Her har dere som studenter en viktig rolle, framtidens klima avhenger av handlingene vi gjør nå, understreker Borg, og poengterer hvor viktig studentgenerasjonen har vært i å kreve handling framfor fine ord.
Hun ber alle studenter om å ta visjonen om kunnskap for en bedre verden på fullt alvor, og påpeker at som utdanningsinstitusjon har NTNU et særskilt ansvar for å bidra med kunnskapen som bidrar til å nå bærekraftsmålene.
– Ingen fag er ubetydelige, tverrfaglighet er svært viktig, sier Borg.
Sist, men ikke minst ønsker hun alle de nye studentene lykke til med studiene, og studentlivet.
Viserektor i Ålesund, Annik Magerholm Fet, og viserektor i Gjøvik, Gro Iren Kvanli Dæhlin holder også hver sin digitale tale, som i stor grad støtter opp om Borg sitt budskap til studentene.
Statsminister Erna Solberg er siste taler på årets immatrikulering, og sender sine beste videohilsener til de nye studentene.
LES OGSÅ: Studentenes svar på norgesferie