EN UVANLIG SOMMERJOBB: Endre Aasen har samlet never de tre siste årene.

Studentenes svar på norgesferie

Sommerferien er rett rundt hjørnet. Et år med mye tid på hybelen og fjerne drømmer om utenlandsreiser har resultert i kreative ferieplaner fra studentmassen.

Andreas Andersen Hennig er 23 år gammel og går tredje året på fysikk og matematikk ved NTNU. Han forteller at det allerede første året var en tøff eksamensperiode med mye innsetting og lesing. Et ønske om å komme seg ut i naturen og bruke kroppen fremfor hodet ble inspirasjonen til en litt uvanlig tur.

– Planen min for sommeren er å sykle fra Trondheim og hjem til Halden etter jeg har levert siste eksamen. Jeg har gjort det to ganger før, og i år blir den tredje. Dermed kan man nesten si at det er en tradisjon nå, forteller Hennig.

620 kilometer på to hjul

For Hennig er turen hjem i overkant av 600 kilometer og kan ofte bli lengre fordi han gjerne vil finne finere ruter, veier med mindre trafikk eller stoppe hos bekjente underveis. Navigeringen gjøres ved hjelp av Google Maps.

– Jeg har brukt fem dager på turen begge gangene, og tar sikte på det samme i år. En vanlig dag består av å sykle i åtte til ti timer, få i seg nok mat og sove i hengekøye, sier han.

For mattilberedning har Hennig med seg utstyr for å koke vann. Siden han kun kan varme opp vann må han være kreativ med middager. Det går ofte i couscoussalat og ris med et glass tikka masala-blanding.

– Det er viktig å få i seg nok kalorier. Jeg har alltid en pose nøtter tilgjengelig når jeg sykler. I tillegg er det viktig å alltid ha vann. Mat kjøper jeg på butikker underveis og vann kan fylles i bekker, forteller han.

NOE FOR ALLE: Andreas Andersen Hennig håper andre kan ta inspirasjon fra turen hans

Begrenset med plass på en sykkel

En utfordring er å pakke med seg så lite som mulig, siden alt skal fraktes på sykkelen.

– Jeg har sett på mange videoer på Youtube om hvordan man skal pakke. Et av tipsene går så langt som å knekke tannbørsten i to for å spare plass.

Til tross for enkelte ekstreme plassparingstips understreker Hennig at det er et par ting man ikke burde droppe.

– Deodorant og en høyttaler synes jeg er viktig å ha med. Mange dager uten dusj og en samtalepartner gjør at jeg trenger disse tingene, sier han.

Med et studentbudsjett er man gjerne opptatt av å finne billige løsninger, også for hjemreiser, poengterer Hennig. Han forteller at det i lengden blir svært billig å ta sykkelturen fra studentbyen til hjemstedet sitt.

– Til den første turen brukte jeg omtrent 2000 kroner på utstyr, og det utstyret har jeg ennå, sier Hennig.

For å holde motet oppe tar Hennig alltid med seg en fast følgesvenn.

– Jeg har alltid med meg en maskot, Karl Rottman sin matematiske formelsamling, sier Hennig mens han tar den opp av sekken og ler.

LES OGSÅ: Fluefiskets fascinerende verden

Andreas’ tips

  • Ikke sykle for langt på dag én
  • Fyll vann hver gang du har mulighet Sett av god tid
  • Sykle langs toglinjene på første sykkeltur
  • Planlegg turen godt
  • Husk ladebank, deodorant og høyttaler

Anbefaler alle å prøve bikepacking

Hennig forklarer at man absolutt ikke trenger å være god til å sykle for å gjennomføre turen. Dersom man sykler i sitt eget tempo og tar pauser ofte, kan alle klare det.

– Jeg har syklet en del før, men aldri på lag eller noe slikt. Å sykle hjem etter eksamen er noe jeg vil anbefale alle å prøve. Det er en fantastisk måte å komme seg ut på. Man får eksamen ut av hodet og slipper å tenke på annet enn å komme seg framover, sier han.

Videre forteller Hennig at man møter andre syklister på veien.

– Det er heldigvis mange som stopper for å snakke med meg underveis. Det er lett å bli ensom når man sykler alene. Det er veldig hyggelig å snakke med folk som sykler selv.

Barkgutta

Endre Aasen er 22 år gammel og studerer sosiologi ved NTNU. Til daglig bor han i båt, og i sommer har han planer om å seile til Valsøyfjord i Møre og Romsdal for å samle never.

Never er den ytterste delen av barken på bjørketrær. Når treet blomstrer på våren skal det fraktes mye fukt fra røttene til resten av treet. Da løsner det ytterste laget av barken. Når det har skjedd kan du dra av hele omkretsen med en kniv, forklarer Aasen.

Før i tiden ble en stor del av norske tak lagt med never. I dag brukes ofte andre materialer, men det er ennå etterspørsel etter never.

– Det er fortsatt noen som tekker tak med never. Det er ulike museum og folk som driver med tradisjonell tømring og restaurering, og de får støtte av riksantikvaren, forteller Aasen.

En uvanlig sommerjobb

TITT TEI: Endre har hatt flere ulike sommerjobber. Dette er bare en av dem.

Aasen forteller at dette har vært en sommerjobb de siste tre årene og at å samle never var noe han begynte med etter et sommerbesøk hos en venn.

– Ideen med never er mye eldre enn oss. Bestefaren til en venn av meg er en guru innen tradisjonshåndverk i Norge. Han tok med barnebarna for å samle never da de var små, forteller Aasen.

Aasen fikk selv bli med på dette en sommer og forteller at han trivdes med jobben.

– Vi løper rundt i skogen, leker oss med kniv og klatrer i trær. Det er så spesielt når man kommer inn i skogen, og så står det masse stor, saftig bjørk der.

Etter at de fikk en større kundegruppe bestemte Aasen og kameraten hans seg for at de skulle starte et eget firma for å kunne selge never i større volum.

– Vi solgte litt over to tonn never forrige sommer. Til nå har vi hatt seks kunder: seks store museum rundt i landet, sier Aasen.

LES OGSÅ: Hva kan du om ditt eget kjønnshår?

Guttetur for snille gutter

GUTTETUR: Marcus Steen Nitschke og Simen August Irgens anbefaler alle å legge opp en rute og ta bilen fatt.

Marcus Steen Nitschke og Simen August Irgens, på henholdsvis 25 og 26 år, tok en roadtrip sammen til Sørlandet i fjor. Nitschke går førsteåret på master i Universitetet i Oslo, og Irgens studerer og jobber i Bergen. Nå har de tenkt å gjenta suksessen i sommer. Grunnen til at de valgte roadtrip er at det er forenlig med koronapandemien.

– Det var omstendighetene som tvang oss litt til å være kreative og gjøre noe gøy, sier Irgens.

Roadtripen fylte de med det de kunne komme på i øyeblikket.

– Vi kjørte rundt på Sørlandet og hørte på dårlig musikk. Vi filmet dårlige og tørre vitser og delte de med venner og familie. Det var en sånn guttetur for snille gutter, forteller Nitschke.

Han sier at de i år har sett for seg å gjøre noe lignende.

– Vi snakket om å kanskje ta turen nordover, eller dra tilbake til Sørlandet.

Roadtrip på studentbudsjett

Nitschke forteller at turen var rimelig, men oppfordrer studenter som ønsker å ta en roadtrip til å planlegge deler av turen i forveien for å unngå at det blir dyrt.

– I fjor så kostet det ikke så mye. Trikset er å bestille og booke ting i god tid og planlegge rammene for turen.

Samtidig anbefaler han at man burde legge opp til muligheter for å være spontane.

– Jeg syns hvert fall at det er kjedelig å planlegge hele ferien, men foretrekker å planlegge noe og så gjøre litt impulsive ting av og til, forteller Nitschke. De to forteller at denne spontaniteten er en viktig ingrediens i oppskriften på en hyggelig tur.

– Veien ble litt til mens vi gikk. Det var jo halve opplevelsen – å bare kjøre og være sammen og nyte hverandres selskap, forklarer Irgens.

For å gjøre turen enda mer spennende bestemte vennene seg for å spise mange burgere.

– Vi skulle kåre Norges beste veiburger, men vi ga opp underveis fordi vi ble mest fokusert på å bare spise burgere. Sånne ting er allikevel gøy, forteller Nitschke.

De to vennene ser fram til en tur uten korona-innskrenkninger å ta hensyn til.

– Hadde det ikke vært for korona så hadde vi sikkert vært hakket mer proaktive for å få møte folk. Jeg tror det blir gøy å dra på norgesferie når det ikke er restriksjoner, spesielt hvis du er ung, kjekk og singel som Marcus og meg, ler Irgens.

LES OGSÅ: MMA: Verdens ærligste idrett?

– Legg opp en rute og ta bilen fatt

Vennene forteller at man burde være forberedt på at planene kan endre seg underveis, noe de selv opplevde på turen.

– Vi tenkte vel egentlig først å sove masse i telt, men så fant vi litt familie og venner her og der som vi bodde hos. De to stedene der det var aktuelt å sove i telt bestemte vi oss for å sove på hotell i stedet, men det var ikke så dyrt, forklarer Nitschke.

Forklaringen på at teltplanene ble endret er noe flere som har vært på ferie her til lands kanskje kjenner til: Været i Norge er ikke alltid tilpasset telting.

– Hvis vi hadde sovet i telt der vi hadde planlagt, så hadde vi blitt søkkvåte, sier Irgens.

Videre er det lurt å ikke planlegge flere aktiviteter enn det man har tid til.

– Vi hadde også sett for oss tre fjellturer som vi skulle gå, men vi tok bare én. Det tar fryktelig lang tid. Det er mye logistikk der, forteller Nitschke.

De to vennene anbefaler alle å legge opp en rute og ta bilen fatt.

– Det skjedde mye morsomt, og vi opplevde mange snåle ting som vi ikke hadde tenkt at vi skulle være borti, avslutter Irgens.

Endre Aasen er nåværende medlem av Studentmediene i Trondheim.

Powered by Labrador CMS