Tegneserieanmeldelse:

Å stanse ragnarok har aldri vært mer tøysete

Tre inn i en fargesprakende og bisarr Midgard.

Publisert Sist oppdatert

Ida Eva Neverdahl, Floke (tegneserie)

Det Norske Samlaget,171 sider

Som fast leser av Nemi siden barndommen har jeg fulgt med Ida Eva Neverdahls Gelé så lenge at jeg våger å si den var formativ. Sigbjørn Mostues fantasytrilogi Alvetegnet, der hovedpersonen drar til «den andre siden» fylt med norrønt mytologiske skapninger, var også en av mine favoritter. Da Ida Eva Neverdahls nye tegneserie, Floke, ble lansert i oktober 2020, var jeg mildt sagt begeistret.

Handlingen følger den pasifistiske skalden Floke Skrufson, som egentlig bare vil hvile og lage musikk. Dette viser seg å være vanskelig i en brutal vikingverdenen.

Floke får et sverd som gave for å ha hjulpet noen, men baksiden av medaljen er at han også må være med på å stanse ragnarok. Pasifisten Floke kvier seg fra å ty til vold, så han må prøve å løse utfordringene han møter på sin egen måte.

LES OGSÅ: Romeo og Juliet på Trøndelag Teater er en fest for sjela

Illustrasjonene kan best forklares som hvordan jeg så for meg tegningene jeg lagde på SFO kom til å se ut, mens jeg drømte meg bort til fantastiske verdener. Som om Neverdahl spettet opp en barneskalle og gravde ut essensen av fantasien og eskapismen.

Stilen er enkel, men man kan fortsatt forstå hver nyanse av indignasjon og forskrekkelse på Flokes ansikt. Mye av humoren melkes fra ansiktsuttrykk og bevegelser. Fargepaletten er jordnær og levende, med store lyse ensfargede flater. Dette gir litt pusterom i et fantastisk kaotisk sanseinntrykk. Overordnet gir det visuelle definitivt inntrykk, som ikke er overraskende om man har vært borti Neverdahls tidligere verk.

Måten vikingsamfunn og norrøn mytologi behandles av Neverdahl er gøy å lese. Ingenting blir tatt spesielt seriøst, og det lekes med mytologi og kjønnsidealer. Blandingen av historiske hendelser i vikingverdenen og Neverdahls moderne sjargong skaper noe friskt og spennende. Det er fantastisk å se norrøn mytologi behandlet på en fullstendig skrullete og «uhollywoodsk» måte.

LES OGSÅ: NTNUI Paraidrett vil senke terskelen som i dag er litt for høy

Jeg fniste og lo meg gjennom hele tegneserien. Boka er full av morsomme tvister, visuelle spøker og replikker. Man kan føle hvor gøy det var å skape denne historien. Detaljer som at dyr i bakgrunnen hadde på seg bittesmå vikinghatter gjorde meg spinnvill.

Du vet når du har sett en skikkelig grufull skrekkfilm, og du må se en grell tegnefilm etterpå for å kunne klare å sovne? Det er akkurat sånn det føles å lese Floke, bare at den grufulle skrekkfilmen du prøver å glemme er året 2020. Å lese om en gutt som sliter med verdens undergang og prøver å løse problemer på måter som samsvarer med eget verdisystem kan beskrives som intet mindre enn katarsis. I stedet for å gjøre den detox-dietten i januar, kan du heller prøve deg på Floke!

LES OGSÅ: Dette må du vite om Nybygget på Samfundet

Powered by Labrador CMS