Kommentar:

Kvinnehelse er samfunnshelse

Det er ikke godt nok at kvinners alvorlige symptomer bagatelliseres av helsevesenet.

Publisert Sist oppdatert

Rapporten «Hva vet vi om kvinnehelse» fra Norske kvinners sanitetsforening (NKS) fra 2018 viste blant annet at kvinner opplever mer sykdom enn menn, selv om de lever lenger. Rapporten peker også på at det ligger mindre prestisje i å forske på kvinnehelse enn på helseproblemer som i større grad rammer menn. Problemet ligger likevel dypere enn akademia og forskning. Til tross for framgang de siste årene er fortsatt aspekter av kvinne helse omgitt av tabu. Dette hindrer kvinner i å dele erfaringer og i å søke hjelp dersom det er nødvendig.

Arbeiderpartiet skriver i sitt partiprogram at de vil gå foran for å skape åpenhet om kvinnehelse og sykdommer som er tabubelagte. Kvinner har høyere sykefravær og lavere yrkesdeltakelse enn menn, og dette kan svekke deres økonomiske posisjon. Når kvinner er overrepresentert blant uføretrygdede og langtidssykemeldte, må vi stille spørsmålet: Kan økt kunnskap om behandling av typiske kvinnesykdommer bidra til å redusere antallet sykemeldte?

LES OGSÅ: Rikke brukte migrene som et skalkeskjul for livmortrøbbel: – Følte meg som en dårlig feminist

Endometriose er en sykdom som rammer hele én av ti norske kvinner, og historiene om jenter som prøver å få hjelp i årevis er mange. I gjennomsnitt tar det hele sju år å få diagnosen, til tross for at den rammer et stort antall norske kvinner. Plagene bagatelliseres gjentatte ganger som sterke, men ufarlige menssmerter, og unge jenter settes på p-piller uten videre utredning. Dette er bare ett av mange eksempler på kvinnesykdommer som bagatelliseres av helsevesenet, som fører til store tap, både økonomisk og menneskelig.

NKS sin rapport konkluderte med at det er nødvendig med kjønnsperspektiver i medisin- og helseforskning. Forskningsjournalistikk vil kunne bidra til å fremme kjønnsspesifikk kunnskap om medisin og helse, slik at det blir en del av samfunnsdebatten. Det er nødvendig at kunnskapen rundt kjønnsforskjeller innen helse blir bygd opp, slik at vi sikrer riktig behandling for kvinner. Diskusjon rundt kvinnehelse må normaliseres og bringes ut i lyset, slik at sykdommer og andre utfordringer oppdages tidligere. Dette vil føre til at et stort antall døtre, søstre, mødre og bestemødre slipper å leve med smerter og redusert livskvalitet.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS