Derfor var deler av campus Lerkendal-Valgrinda nedstengt
På torsdag ble et laboratorium på NTNU målt for radioaktiv stråling. Studenter og ansatte ble evakuert.
Grunnet måling av radioaktiv stråling fra et CT-laboratorium på campus Lerkendal-Valgrinda ble deler av campusområdet stengt av torsdag. Målingen ble gjort i CT-laboratorium PTS1 og derfor ble kjelleretasjene K og UK evakuert. Toaletter og linjeforeningsrom ble holdt utilgjengelige for studenter og ansatte.
Årsaken til målingen var SINTEF industri sin nye investering i en ny industriell CT-maskin. Senioringeniør Martin Raphaug forteller om det nye instrumentet:
– Vår gruppe på Lerkendal på PTS (Petroleumteknisk senter, journ. anm.) har investert stort i en industriell mikro-CT. Der kan man ta store prøver og skanne ned til mikrometers oppløsning.
Raphaug forklarer at maskinen er veldig anvendelig og brukes innen mange forskningsgrener på SINTEF.
– En kan se på innsiden av materialer, og den er veldig bra til grunnforskning og forskning opp i mot det grønne skiftet, slik som nye materialer, batteri, sement, aluminium og CO2 lagring.
FIKK DU MED DEG? Brann på Samfundet
Planlagt test
Deler av bygget ble evakuert for studenter og ansatte under testen. Vakter fra SINTEF var der også slik at ikke uvedkommende kunne ta seg inn. Det ble også merking og fysisk avsperring under testen. Raphaug presiserer at det er en planlagt test.
– Det er en godt planlagt, seriøs test, det har altså ikke vært noen form for lekkasje. Vi har med oss strålevernsekspertise fra NTNU og kjernefysiker fra St. Olavs hospital på strålehygiene.
Det er en blyforseglet bunkers, men før de installerer instrumenter er det viktig at den blir lekkasjetestet.
– CT er en røntgenkilde som er er dobbel så kraftig som et vanlig sykehus-CT. Da er det viktig at det ikke er noe stråling som er større enn vanlig slik at man ikke blir utsatt for i arbeidet sitt. Derfor er det viktig å stenge av kjelleretasjen og evakuere både ansatte og studenter når vi tester mikro-CTen.