DEBUT: Rumpeldunk er med i Studentlekene for første gang.

Studentlekene er tilbake

Leder Oda-Alette Kjellsbøl Hole ønsker studentenes lekegrind velkommen tilbake. Spørsmålet er om Trondheim er klare for det.

Publisert Sist oppdatert

Idrettsglade studenter fra hele landet retter i slutten av februar snuten mot Trondheim og Studentlekene 2023. Mellom onsdag 22. og søndag 26. februar kommer det om lag 1800 studenter til byen for å konkurrere i diverse idrettsgrener.

Etter fire år uten studentenes største idrettsarrangement i Trondheim kunne ikke leder for Studentlekene Oda-Alette Kjellsbøl Hole vært mer klar.

– Jeg gleder meg utrolig mye til å endelig se det skje. Enn så lenge synes jeg det er vanskelig å visualisere det.

HELE TRONDHEIM: Hole forteller at hele studentbyen er tatt i bruk når Studentlekene settes i gang

Kanskje vanskelig å visualisere hvordan det vil bli, men vi kan prøve. I tre fulle dager vil studentene gjøre det de kan aller best. Helga er stappfull av alle mulige former for sport, banketter, støle kropper, fest, lite søvn og masse idrettsglede.

– Det er spredt utover det meste vi har av arenaer i Trondheim. Trondheim spektrum, Lade arena, Idrettsbygget Gløshaugen, Leangen og Husebybadet blir alle brukt. Det sier litt om hvor stort arrangementet er, når vi trenger så mye kapasitet.

Studentlekene er et møte mellom amatørene og de semiprofesjonelle.

I løpet av disse dagene skal studentenes norgesmestere bli kåret og de norske studentenes representanter i europamesterskap skal utpekes. I tillegg skal nye idretter oppleves og breddens gylne øyeblikk skje. Blant idrettene finner vi alt fra håndball til lacrosse og rumpeldunk.

– Vi håper folk sitter igjen med en opplevelse som ikke bare er sportslig, men også noe sosialt og gøy. Rett og slett en opplevelse for livet, forteller Hole entusiastisk.

Idrettsglede for alle

Studentlekenes bredde er stor. Totalt 19 idretter skal utøves i løpet av disse dagene. Mange av disse er idretter man sjelden ser i andre store idrettsarrangement.

– At noen av idrettene skal være lavterskel, er noe vi etterstreber. I år er roundnet for eksempel veldig populært, hvor du kan melde deg på med en venn og så har man et lag. Studentlekene skal være like sosialt som sportslig, sier Hole.

En annen idrett som ellers får lite oppmerksomhet i norske medier, er lacrosse. NTNUI sitt damelag stiller med tre lag i Studentlekene og skal denne helgen spille innendørs i Trondheim spektrum. Camilla Ortiz og Tale Solvang Myhrer er klare for å se hva helgen har å by på:

– Vi gleder oss til alt, blant annet å spille mye kamper, men også alt rundt, som åpningsseremoni, aking og banketten. Det blir gøy å bli kjent med de andre lagene utenfor banen også, sier Myhrer.

SIXIES: Ortiz og Myhrer sammen med trener Maria Hole forteller at de skal spille en form for lacrosse de aldri har spilt før, innendørs og med kun seks på laget

Ortiz og Myhrer forteller at de under Studentlekene kommer til å spille en annen form for lacrosse som de ikke har spilt før. Sixies foregår inne med seks på banen av gangen, i motsetning til vanlig lacrosse, som foregår ute med ti på hvert lag.

Dette gjør at spillet går raskere og blir mer intenst. Leder Hole gleder seg til å følge med når lacrossespillerne skal i aksjon:

– Jeg tror det kan bli skikkelig røft. Da vi hadde befaring her med lacrossegutta, diskuterte de om det var farlig at det var sprekker mellom gardinene. Vi skjønte da at det kommer til å bli ganske fysisk og ballen kommer til å gå fort.

Rumpeldunk er en annen idrett som mange vil kunne oppleve for første gang denne helgen. Spillet, som har sin opprinnelse fra Harry Potter-universet, beskrives som en kombinasjon av håndball, rugby og kanonball.

Daniel Haagensen og Julia Garbe er klare på at det er en kombinasjon av konkurranse og å møte nye og gamle venner som han gleder seg mest til.

– Det blir selvfølgelig gøy å se igjen de andre spillerne fra de andre studentlagene i Norge. Og så blir det veldig gøy å spille turnering igjen. Det er noen måneder siden sist vi har spilt kamper forteller Haagensen.

Begynne helt fra start

Til tross for at det er mye forventning og spenning til helgen, er Studentlekene for mange et ukjent ord. Pandemien gjorde at lekene som skulle blitt gjennomført i Trondheim i 2021 ble avlyst, hvilket gjør at det har gått hele fire år siden Trondheim sist var vertsby.

– Studenter er jo ferskvare. Det er ikke like mange som har kjennskap og som har deltatt på Studenlekene her eller i andre vertsbyer, noe vi har lagt merke til når vi har promotert lekene, sier Hole.

Dette har informasjonsansvarlig Fride Furberg Hvidsten for arrangementet merket at har blitt en ekstra utfordring. Kampen om de frivillige og publikum er vanskelig når Studentlekene for mange er ukjent:

– Det er det som har vært problemet vårt når vi har prøvd å rekruttere folk. Studenter vet ikke hva Studentlekene er siden det er så lenge siden. Jeg tror mange sliter med å forstå hvor stort det faktisk er.

SØKELYS: Hvidsten har i lang tid jobbet for å få Studentlekene til å bli et kjent arrangement for flere

Noen dager før arrangementet går i gang, ser alt ut til å ha løst seg og idrettsfesten av en helg ser ut til å være i rute. Dette var noe NTNUI rumpeldunk ikke ville gå glipp av, for de tok selv initiativ til å bli med i årets Studentleker. For å få det til måtte de oppfylle noen krav Studentlekene krever av idrettene som vil være med.

– For å bli med i Studentlekene må man ha en studentcup. Det hadde vi for første gang i 2021. Da tok det daværende styret initiativ til å ha studentcup og inviterte andre lag for å senere kunne bli med i Studentlekene.

Hole hyller initiativet og forteller at det er ulike kvalifiseringer for forskjellige idretter. Nivåene på idrettsgrenene under lekene har enten status som student-NM eller studentcup. Hun forteller at studentNM blir arrangert én gang i året og blir gjennomført enten høst eller vinter, avhengig av hvilke idretter det er.

Om idrettene får status som studentNM avhenger også om det er nok klubber og utøvere fra ulike regioner med. Resten av idrettene er for det meste studentcup, hvor det er litt andre krav, men det må også være nok klubber og utøvere med her for å få studentcup-status.

– Er det nok deltagere og nok lag, så kan man endre statusen fra studentcup til student-NM.

Eliten i studentidretten

En idrett som kommer til å levere på et høyt nivå under idrettshelga, er håndballen. Med 600 deltagere er det Studentlekenes største idrett, og har lag som presterer på et høyt nivå i Norge.

NTNUI håndball er ett av dem og har i en årrekke stått for gode prestasjoner i Studentlekene. I fjor kvalifiserte både damene og herrene seg til europamesterskapet for studenter. Anna Befring og Oscar Duus er begge spillere på klubbens førstelag og sikter høyt i år også:

– Vi har ikke satt noen konkrete mål. Vi snakket om det her om dagen, og vi melder oss ikke på for å tape. En finale hadde jo vært gøy, sier Befring.

POWERADE I KIOSKEN: Befring og Carlsen er klare for alt Studentlekene innebærer

For konkurranseinstinktet er absolutt til stede blant håndballspillerne på førstelagene til NTNUI, hvor de fleste har spilt i de øverste divisjonene i Norge. Likevel forteller de at de først og fremst fokuserer på å ha det gøy.

– Vårt slagord før første omgang i kampen er «håndball er gøy», mens i andre omgang er det «håndball er kødd». På oppvarmingen, utenfor banen og på banen. Målet vårt er å kødde mest mulig for å få opp stemningen. Det skal virke useriøst selv om vi vil vinne kampene, forklarer Befring.

De forteller at det er akkurat dette de tror er nøkkelen for at lagene presterer så godt. I tillegg til at de har en god bredde i laget, og at klubben tiltrekker seg mange gode håndballspillere, er det balansen mellom det sosiale og prestasjonsfokuset som trekkes frem som det viktigste.

– Det sosiale er en styrke generelt. Det er mange arrangementer på tvers av lag og mange har det gøy i NTNUI. Jeg tror det sosiale er en nøkkel til at vi har et så godt samhold og dermed spiller bra på banen, mener Carlsen.

Cupfølelsen

I likhet med deltagerne i de andre idrettene gleder Befring og Carlsen seg stort til både det som skjer på banen, men også alt rundt. Carlsen mimrer tilbake til oppveksten når han tenker på cup.

– Når alle virrer rundt i hallen hele dagen, føles det ut som at man er tolv år igjen og på håndballcup. Det er herlig. Men denne gangen er pølsen i kiosken byttet ut med en Powerade for å roe ned hodepinen.

Studentlekene og cup er tydelig viktig for deltakerne. Etter å ha måttet reise hver gang damelaget skulle spille turneringer, gleder trener Maria Wanvik Hole for damelaget i NTNUI lacrosse seg til å få folk til hjembyen:

– Jeg gleder meg til å endelig være i Trondheim og få alle lagene opp hit. Vi har reist mye til Oslo og andre steder, så det blir digg at folk kommer opp til oss.

For rumpeldunklaget betyr det mye å få være med på det store idrettsarrangementet som det Studentlekene er. Garbe og Haagensen ser på det som en ypperlig mulighet til å promotere sporten og ikke minst få spilt flere kamper.

PROMOTERE SPORTEN: Garbe gleder seg til å vise frem rumpeldunk til flere.

– Det finnes ikke så mange muligheter til å spille rumpeldunk mot andre lag på en ordentlig måte, så studentlekene blir en sjanse til det.

I tillegg er det enda en god måte å vise frem sporten på. Alle vet jo hva håndball er, men nesten ingen vet hva rumpeldunk er, sier Garbe.

– I hvert fall ikke i virkeligheten, skyter Haagensen inn.

De trekker frem at i Studentlekene kan idrettene dra nytte av hverandres publikum. Leder Holde håper også på dette, og at trondheimsstudentene ønsker alle idrettene velkommen.

– Det pleier å være sånn at en del av de andre lagene som er slått ut, følger med på sine klubbkamerater. Og så håper jeg jo at mange trondheimsstudenter tar turen, forteller Hole.

Lacrossejentene er noen av dem som gleder seg til å kunne oppleve andre idretter og ikke minst få litt ekstra publikum.

– Det er det som er så kult. Jeg har hørt fra flere andre NTNUI-lag som har lyst til å komme å se på lacrosse, for de vet ikke hva det er. Å se på hverandre og lære av hverandres idretter er jo litt kult, sier Ortez.

Frivilligheten

Som på enhver cup man var på i oppveksten, er det noen ivrige frivillige som står bak for at det hele skal kunne skje. Denne gangen er det ikke foreldre, men studentene selv som står bak. Leder Hole er selv frivillig, men bruker også tid på å trekke frem de hundrevis av andre som får lekene til å gå rundt:

– Det er mange frivillige som står på for at arrangementet skal skje. Vi har alt fra et styre, undergruppene til idrettene, teknisk ansvarlig og funksjonærer til kioskvirksomhet. Frivillige som stiller som vakt på skole og akkrediteringpost. Uten dem hadde det ikke vært mulig å arrangere.

Studentfrivilligheten i Trondheim er godt kjent utenfor byen. Hole forteller at det er flere som vil få med seg denne – åpningsseremonien som finner sted i Storsalen på Studentersamfundet blir dermed en fin velkomst til alle som kommer utenbysfra.

– Åpningsseremonien er en stor greie i Storsalen på Samfundet for deltakere og frivillige. Mange studenter ønsker gjerne turen innom Samfundet når de besøker Trondheim, så jeg er kjempeglad vi fikk rodd i land det, forteller Hole.

SAMHOLD: Haagensen gleder seg til å se igjen de andre rumpeldunklagene.

– Se at ting går som planlagt

Til tross for at det sosiale står i fokus, er det ikke til å legge skjul på at NTNUI har store ambisjoner om å bli beste klubb under Studentlekene. Tidligere års prestasjoner gir ikke tanker om noe annet.

– Vi har stort sett gjort det bra, Norges handelshøyskoles idrettsforening ble beste klubb, men det er naturlig. NTNUI har ofte gjort det bra i mye siden vi er gode i mye. Jeg blir overrasket hvis ikke NTNUI blir årets klubbvinner. Det er mange NTNUI-ere som stiller til start, så det ligger til rette for et godt resultat.

For leder Hole er det mange ting som skal skje de neste dagene, og ikke minst underveis i selve helgen. På spørsmål om hva hun gleder seg mest til, svarer hun:

– Å se at ting går som planlagt. Selv om det sikkert ikke gjør det. Uforutsette ting må man regne med at oppstår. Men det aller viktigste er at alle som opplever Studentlekene på én eller annen måte skal sitte igjen med en god opplevelse.

Program over Studentlekene

Torsdag

  • Basketball: Leangen bydelshall, 08:00–21:00
  • Cageball: 3T-Rosten, 10:00–15:00
  • Håndball: Spektrum hall F og D, 08:00–20:00
  • Innebandy: Spektrum hall A3 og A4 og Dragvoll, 08:00–20:00
  • Lacrosse box: Spektrum hall A1 og A2, 08:00–21:00
  • Romaskin: Gløshaugen idrettsbygg, 10:00–12:30
  • Tennis: Lade tennisarena, 09:00–18:00

Fredag

  • Badminton: Leangenhallen, 09:00–18:00
  • Basketball: Leangen bydelshall, 10:00–18:30
  • Cageball: 3T-Rosten, 10:00–14:30
  • Håndball: Spektrum hall F og D, 10:00–18:00
  • Innebandy: Spektrum hall A3 og A4 og Dragvoll, 09:00–18:00
  • Lacrosse box: Spektrum hall A1 og A2, 10:00–18:00
  • Langrenn, sprint: Nilsbyen skianlegg og Festningningsparken, 15:00–16:30
  • Langrenn, normaldistanse: Nilsbyen skianlegg, 15:00–16:30
  • Langrenn, femmil: Start og mål på studenterhytta, eventuelt i Rustadrenna, 15:00–16:30
  • Squash: Dragvoll squashbaner, 10:00–16:00
  • Fekting: Lysholmhallen, 10:00–16:00
  • Innendørsorientering: NTNU Dragvoll, 18:00–19:30
  • Roundnet: Hall A Dragvoll, 17:00–20:30
  • Sjakk: Handelshøyskolen, 17:15–20:15
  • Svømming: Husebybadet, 17:00–21:00
  • Tennis: Lade tennisarena, 09:00–18:00

Lørdag

  • Badminton: Leangenhallen, 09:00–14:30
  • Cageball: 3T-Rosten, 10:00–14:30
  • Håndball: Spektrum hall F og D, 10:00–15:00
  • Innebandy: Spektrum hall A3 og A4 og Dragvoll, 10:00–15:00
  • Lacrosse box: Spektrum hall A1 og A2, 10:00–15:00
  • Langrenn: 13:00–16:30
  • Langrenn, sprint: Nilsbyen skianlegg og Festningningsparken, 13:00–16:30
  • Langrenn, normaldistanse: Nilsbyen skianlegg, 13:00–16:30
  • Langrenn, femmil: Start og mål på studenterhytta, eventuelt i Rustadrenna, 13:00–16:30
  • Squash: Dragvoll squashbaner, 09:00–16:30
  • Fekting: Lysholmhallen, 09:00–12:30
  • Goalball: Gymsal dragvoll, 10:00–13:30
  • Akvatlon: Husebybadet og stier i nærheten, 10:00–11:15
  • Rumpeldunk: Lade idrettsarena, 10:00–15:30
  • Svømming: Husebybadet, 10:00–13:30
  • Tennis: Lade tennisarena, 09:00–14:00

LES OGSÅ: God dag, Gløshaugen

Powered by Labrador CMS