Like mye klamydia til tross for korona
Det har vært enmetersregel i omløp helt siden mars. Hos studenter i Trondheim har uansett ikke testing av seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) og etterspørselen av kondomer gått ned.
Gløshaugen legesenter opererer som en helsestasjon for seksuell helse på onsdager kl 16-19, som et tilbud fra Sit. Til tross for en høst preget av smitteverdsregler, korona-angst, og råd fra Bent Høie angående antall seksualpartnere, har ikke pågangen på helsestasjonen hatt noen nedgang.
– Tidligere har vi ligget på mellom 75 og 85 besøkende hver onsdag. Nå er vi nede på 65-70, men tilbudet har også forandret seg, forteller helsesykepleier Monica Brun Løkkeberg.
Makskapasiteten ved helsestasjonen ved Gløshaugen legesenter har tidligere vært på rett over 80 personer per onsdag. Antallet timer de legger ut til booking er nå 70 stykker per onsdag.
LES OGSÅ: Karantene er ikke nødvendigvis en cockblock
Tilbudet har også forandret seg. Per dags dato er prevensjonsveiledning flyttet til “helsestasjon på campus”, et tilbud som befinner seg på ulike campuser flere dager i uka. Dette betyr at alle de 70 bookingene på onsdager hos Gløshaugen legesenter blir brukt til testing av seksuelt overførbare infeksjoner (SOI). Ifølge Løkkeberg er dette like viktig nå, som tidligere.
– Det er fra 5-10 personer som får behandling for SOI hver uke, og det har vært jevnt de siste årene, sier hun.
Endrede rutiner har senket terskelen
Organisatorisk nestleder Simen Oftedahl i Velferdstinget, opplever også samme pågang. Velferdstinget jobber for å bedre og ivareta velferdstilbudet til studenter, og jobber opp mot Sit. De har valgt å bestille og dele ut kondomer og annet tilknyttet seksualhelse for å skape et lavterskel velferdstilbud på campus.
– I forrige studieår ble det bestilt 2500 kondomer uten at alle ble delt ut, men nå har vi bestilt 35 000. Vi har ikke tall på glidemiddel, men det har gått mye av det og, forteller Oftedahl.
Dette betyr at antallet kondomer bestilt av Velferdstinget har økt med omtrent 93% siden i fjor.
LES OGSÅ: Et stille (og trashy) oppgjør mot tegneseriemiljøet
Smittevernstiltakene kan ha gjort det mer attraktivt å hente kondomer hos Velferdstinget. Tidligere har kondomene stått inne på kontoret slik at folk må gå inn fysisk for å hente de ut, mens nå ligger alt på et bord utenfor kontoret.
– Jeg tror nok det er lavere terskel å rappe med seg et par kondomer når du går forbi et bord i gangen, istedenfor å gå innom et kontor hvor folk jobber for å hente hjem kondomene til helga, sier Oftedahl.
Mindre ventetid ved klamydiatesting
Endrede rutiner har også hatt en positiv effekt på testingen av SOI ved Gløshaugen legesenter. Som tidligere nevnt har de gått over til timebestilling for å kontrollere antallet som er på helsestasjonen samtidig, og for å gjøre smittesporing enklere. I tillegg har de flyttet prevensjonsveiledning, for å korte ned på tiden på hvert besøk.
– Fordelen med timebestilling er at det er minimalt med ventetid, og at det er sitteplass til alle inne i lokalet. Dette er noe mange studenter har bemerket som positivt, forteller Løkkeberg.
Hun opplever ikke at timebooking har høynet terskelen for å teste seg, og viser til at de er vanligvis fullbooket. Løkkeberg er fornøyd med hvordan studentene har håndtert en endring av tilbudet, og mener endringene de har gjort har fungert godt.
– Studentene er gode til å møte til riktig tid og har respekt for de nye rutinene, sier hun.
LES OGSÅ: To smittetilfeller ved fakultet for Medisin og Helsevitenskap
Positivt at seksualhelse blir tatt på alvor
Tall fra Google viser at nordmenn generelt (ikke bare studenter!) søker omtrent like mye på klamydia nå som før.
Den økte pågangen hos helsestasjonen og Velferdstinget kan høres litt ut som et paradoks med tanke på pandemien vi befinner oss i. Helseminister Bent Høie har tross alt advart mot å ha mange nye seksualpartnere.
Oftedahl synes uansett det er fint at flere benytter seg av kondom-tilbudet til Velferdstinget.
– Det er veldig spesielt egentlig, men det kan jo fort hende at de som henter er i fast forhold eller har noen veldig gode venner. Det er jo bare positivt å legge til rette for at de kan ha god og sikker sex, mener han.
Løkkeberg synes også det kun er fint at søkelyset blir rettet mot seksualhelse. Hun håper at informasjonen rundt helsestasjonen sprer seg videre, slik at andre ting sprer seg mindre.