Øivind Nilsen fra FHI anbefaler studenter å bruke kondom, for å unngå spredning.

Frykter gonoréepidemi

Smittetallene for gonoré har økt urovekkende mengder, ifølge nye tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Publisert Sist oppdatert

Gonoré er en seksuell overførbar sykdom som smitter mellom kontakt med slimhinner i kjønnsorganene, hals eller endetarm.

Seniorrådgiver Øivind Nilsen i FHI, sier til Under Dusken at økningen i smittetall først ble registrert i Bergen blant unge i studentmiljøet, med den største økningen rapportert for kvinner. Antallet tilfeller av gonorè økte årlig fram til pandemien da tallene sank betraktelig grunnet restriksjonene.

– Den kraftige økningen vi ser nå er et resultat av gjenåpning og mer tilfeldig sex, forteller Nilsen.

Han forteller at denne økningen i studentmiljøene trolig skyldes fadderuken og en større mengde festing og tilfeldig sex. Det er oftest i møte med nye partnere risikoen for smitte er størst. Det er grupper med et høyt partnerbytte som er mest utsatte for spredning, forklarer Nilsen.

– Frykten er at dette nå skal utvikle seg til en epidemi blant de yngre i befolkningen, sier han.

LES OGSÅ: Koronatiltak hindret ikke klamma

– Det finnes en mann bak en hver smittet kvinne

Tidligere har de fleste tilfellene vært blant menn som har sex med menn, men FHI ser nå en større spredning for heteroseksuelle.

– Det homofile miljøet er godt informert om gonoré og tester seg regelmessig, men nå er det viktig at helsetjenesten og publikum er klar over økningen av gonoré blant heteroseksuelle, spesielt kvinner, forteller Nilsen.

FHI er bekymret for kvinners helse i lys av den økte mengden smittetilfeller blant de.

Risikoen for smitte er 50 til 70 prosent for kvinner og 20 til 30 prosent for menn. Ifølge FHI vil en smittet kvinne ikke oppleve symptomer på gonoré over halvparten av tilfellene.

Nilsen forteller at helsetjenesten nå driver iherdig smitteoppsporing for å unngå større spredning. I midten av september ble det sendt ut informasjon til alle studenter i Bergen som advarte om økningen av gonore. De håper også at økt tilgang til informasjon vil bidra til å minske spredningen.

Bruk kondom

Nilsens råd til studenter er at man bruker kondom hver gang man har sex med nye mennesker for å forhindre en eventuell smittesituasjon. Om man tror man har hatt kontakt med en smittet eller kjenner på symptomer skal man umiddelbart ta kontakt med fastlege eller nærmeste helsestasjon. Ubehandlet gonoré kan være smittsom i 3 til 12 måneder, ifølge FHI.

Det kan ta mellom to til syv dager før man ser symptomer. Dette kan være blant annet smerte i urinveiene for både menn og kvinner, ømme testikler for menn og smerter i magen for kvinner. Om gonoréen sprer seg i blodet kan dette føre til leddsmerter, feber og utslett. Kvinner kan få bekkeninfeksjon som øker sjansen for infertilitet, kroniske magesmerter og svangerskap utenfor livmoren.

SE OGSÅ: Er sexleketøy forbundet med skam?

Powered by Labrador CMS