TENKEBOKSEN: Tiller er usikker på hva han skal gjøre med fingerskanningen.

Ikke lenger mulig å vise fingeren til butikker

Tidligere kunne man bruke fingeravtrykk som legitimasjon for å kjøpe alkohol i selvbetjeningskassene.
Nå er muligheten fjernet i de fleste daglig- varebutikker.

Publisert

Flere dagligvarebutikker har inntil nylig benyttet seg av fingerskanning for varer med aldersgrense. En løsning hvor man med hjelp fra en butikkansatt kunne lagre fingeravtrykket i fremtidige aldersbestemte kjøp. Denne løsningen ser ut til å ta slutt.

Helsedirektoratet har lenge vært kjent med ulike tekniske løsninger for alderskontroll ved salg av alkohol. Allerede i utkanten av 2019 sendte de informasjon til dagligvarebransjen. Blant annet ble det understreket forbud mot salg og utlevering av alkoholholdig drikke til personer som er åpenbart påvirket.

VEIEN VIDERE: En kombinasjonsløsning kan være veien videre, forteller Giæver.

Forbud mot salg til åpenbart påvirkede

Høsten 2021 ble mye av den samme informasjonen sendt ut på nytt, men med ny vurdering. Forbudet følges ikke når kunden benytter ubemannet fingerskanning.

Øyvind Giæver er avdelingsdirektør for levekår i Helsedirektoratet. Han forteller at fingerskanning fortsatt kan benyttes for å kontrollere alderskravet.

– Butikken må i tillegg kontrollere om kunden er åpenbart påvirket av rusmidler, sier Giæver.

Butikker kan selv velge hvordan denne regelen følges, men som et minimum må det være betjening til stede når salget skjer.

Det ser dermed mørkt ut for studenter som tidligere har benyttet seg av fingerskanning for alkoholkjøp. Giæver mener at en kombinasjonsløsning kan fungere effektivt.

– For eksempel kan butikker som normalt bruker en tilkallingsløsning, plassere en medarbeider ved selvbetjeningskassene i perioder hvor det erfaringsmessig er mye alkoholsalg.

 LES OGSÅ: Praksisordning plasserer studenter i økonomisk spenning

Et frustrasjonsmoment

Tiril Hovstein Erikstad studerer fysikk og matematikk. Ved siden av studiene har hun deltidsjobb på Meny Solsiden. Butikken er blant dem som har fjernet løsningen med fingerskanning.

MER JOBB: For Erikstad har det blitt mer jobb.

– Det kan bli et frustrasjonsmoment for enkelte kunder. Men det kan bli det for oss ansatte også, spesielt hvis de blir aggressive, sier Erikstad.

Likevel antar hun at de fleste er klar over at det er aldersgrenser på flere varer.

– Selv om noen mener det er irriterende at løsningen er fjernet, tror jeg de fleste synes det er rimelig. De stiller ikke så mange spørsmål om det.

Erikstad er gjerne alene på jobb før kunder skal videre til jobb eller lunsj. Hun bytter derfor på å gå mellom den betjente kassen og de selvbetjente, slik at ingen skal bli stående for lenge.

– Jeg opplever stort sett at kunder er veldig forståelsesfulle for oss som jobber her.

– Mer jobb på oss

Daglig leder André van Wijk Kjelstad ved Meny Solsiden forteller at butikken har mye trafikk.

FUNGERER FINT: Kjelstad synes det går fint uten fingerskanning i butikken.

– Det kunne være vanskelig å ha kontroll på om noen var beruset når de kjøpte alkohol, sier han.

Uten fingerskanning blir de ansatte nødt til å sjekke hver enkelt kunde som kjøper varer med aldersgrense. Derfor mener Kjelstad at det er de ansatte som merker endringene i størst grad.

– Kundene merker nok ikke så altfor mye, men det blir selvsagt mer jobb for oss.

Ifølge Kjelstad er det sjelden kundene blir irriterte over at det ikke lenger er mulig å skanne fingeren ved kjøp av alkohol.

– Folk er egentlig bare nysgjerrige. Det er faktisk flere som blir irriterte når vi må sjekke legitimasjon når de skal kjøpe energidrikk.

 LES OGSÅ: Sosialt og sosiologisk på sosiologifestival

Slitte plater

En annen butikk som har fjernet muligheten for å skanne fingeravtrykk, er Bunnpris Samfundet. For to og et halvt år siden tok butikken selvbetjeningskassene i bruk for fullt. I dag er kassene det eneste alternativet for dem som vil handle varer der.

– Totalt sett har løsningen med selvbetjeningskasser fungert fint. Det er mer effektivt, sier daglig leder Håvard Tiller.

I butikken har de ansatte sjelden utfordringer med at det kommer åpenbart berusede folk inn for å kjøpe alkohol. Likevel er muligheten for fingerskanning fjernet her også.

– Vi har gjort det av litt andre årsaker. Platene der man skanner fingeren, blir slitt ut veldig fort. Når man prøver å skanne uten at det funker, fører det jo til masse frustrasjon, både for oss og kunden.

Tiller har tidligere byttet ut platene. Denne gangen har han ikke bedt om nye.

– Jeg er veldig i tenkeboksen på hva vi skal gjøre videre, sier han.

Gjør vondt i starten

Løsningen med fingerskanning ved kjøp av aldersbestemte varer ble innført for å være et hjelpemiddel for å sjekke alder. Nå som den er fjernet, er Tiller usikker på hvilke løsninger som kan fungere i fremtiden.

– Det blir et spørsmål om effektivitet mot sikkerhet. Det har jo også mye å si hva myndighetene bestemmer og om det kommer noen mer spesifikke lover, sier han.

På Meny Solsiden spekulerer Kjelstad i om teknologien ikke alltid klarer å henge med på samfunnets etiske retningslinjer.

– Av og til finner man ut at det man trodde var greit, ikke fungerer likevel. Det blir litt prøving og feiling.

Arbeidshverdagen til Kjelstad og de ansatte på Meny består nå av én mindre elektronisk løsning. Det synes Kjellstad fungerer helt fint.

– Det er som med all endring. Det gjør vondt i starten, men det går fort over, sier han.

Powered by Labrador CMS