Vinnerne av Studentenes fredspris 2021 frikjent i retten
Melike Balkan og Özgür Gür ble møtt av tåregass og plastkuler da de arrangerte prideparade i 2019. På fredag ble de endelig frikjent i retten.
Fredag meldte blant annet VG om frikjennelsen. Etter flere utsettelser i rettssystemet kunne Balkan og Gür endelig møte i retten. Hovedpersonene bak METU LGBTI+ Solidarity endte med å bli frikjent for å ha arrangert pride på universitet i Ankara i 2019.
– Jeg organiserte og deltok i METU Pride Parade. Jeg er stolt av det. Jeg gjorde det. Hvis dette er en forbrytelse, har jeg begått det, skrev Balkan fredag i en twittermelding fra retten.
LES OGSÅ: Her er vinneren av Studentenes fredspris 2021
Organisasjonen METU LGBTI+ Solidarity mottok i 2021 Studentenes fredspris for sin innsats for LHBT-personer i Tyrkia. Tidligere leder av Studentenes fredspris, Thomas Gjedebo, forteller at rettsavgjørelsen er ekstremt gledelig.
– Det er en fantastisk nyhet. De har vært i limbo i to år, der rettssystemet har utsatt rettssaken i flere omganger. Det har vært en nedadgående tendens i flere år for pride-miljøet i Tyrkia.
Hva tror du dette betyr for LHBT-personers rettigheter i Tyrkia?
– Det setter en standard for hvordan politiet kan behandle pride-arrangementer. Vi håper også at det setter en standard for hvordan slike arrangementer behandles generelt i samfunnet. Pride har blitt slått hardt ned på over hele landet og vi håper dette kan representere et skifte, forteller Gjedebo engasjert.
Studentenes fredspris deles ut som en del av ISFiT, Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim. Prisen deles ut annethvert år, etter initiativ fra ISFiT i 1999. Gjedebo forteller oss at omstendighetene for årets pris gjør utdelingen ekstra spesiell.
– Det har vært veldig spennende å få være med på denne reisen. Det betyr mye for oss at de endelig ble frikjent og kan fortsette arbeidet sitt uten den byrden.
LES OGSÅ: NTNUI Volleyball med seier i sesongpremieren
Gjedebo forteller oss at de gleder seg til å følge prosessen og organisasjonen videre.
– Vi ønsker dem ekstremt lykke til videre. Vi har satt av midler til å få Balkan og Gür til Norge, forhåpentligvis en gang etter nyttår. Vi ønsker dem hjertelig velkommen.