Her er vinneren av Studentenes fredspris 2021
Studentprisen til LHBTI+-rettigheter.
Studentenes fredspris 2021 går til den tyrkiske studentorganisasjonen METU LGBTI+ Solidarity. Organisasjonen er tilknyttet Universitetet i Ankara og har arbeidet for LHBTI+-rettigheter siden 1996.
Solidarity arrangerer blant annet årlige Pride-feiringer og ukentlige møter for miljøet, for å motvirke ekskludering og diskriminering på campus.
LHBTI+-rettigheter er under press i Tyrkia. Under Pride-markeringa i 2019 ble Solidarity beskutt av lokale styrker og flere deltagere straffeforfulgt etterpå.
– Studenter er ofte med på å bryte ned demningen, og inspirerer andre til å bli med ut i gatene, skriver John Peder Egenæs, kommitémedlem og Generalsekretær i Amnesty International Norge i en pressemelding.
Tåregass og plastkuler
Det er tolvte gang prisen deles ut. Studentenes fredspris deles ut som en del av ISFiT, Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim. Solidarity ble annonsert som årets mottaker av prisen litt over klokken 18:00 torsdag kveld i Samfundets Storsal.
Kommitéen ledes av Sunniva Folgen Høiskar, som er leder av Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH). Med seg i arbeidet har hun 10 kommitémedlemmer.
Solidarity er en tyrkisk studentgruppe tilknyttet METU universitetet i Ankara som siden 1996 har jobbet aktivt for LHBTI+-personers rettigheter i et stadig mer polariserende Tyrkia.
Etter det mislykkede statskuppet mot Erdogans regime i 2016 har situasjonen forverret seg ytterligere for LHBTI+-personer i Tyrkia, noe Solidarity selv har fått erfare. Gruppen ble under Pride-feiringen i 2019 møtt med tåregass og plastkuler av de lokale styrkene, og i etterkant av feiringen ble 19 demonstranter arrestert og siktet for å ha brutt Ankaras lov mot organisering og deltakelse av LHBTI+-arrangementer.
Mer enn en symbolsk gest
– METU LGBTI+ Solidarity mottar prisen på grunn av sin utrettelige innsats for menneskerettighetene under omstendigheter som blir stadig verre, uttaler Christian Borch, medlem av årets Fredspriskomitté
LES OGSÅ: En reportasje på Blodbanken som ikke gikk helt som planlagt - og godt var det!
I etterkant av begrunnelsen av årets mottaker fulgte en paneldebatt om det politiske klimaet Solidarity arbeider under. Panelet ble ledet av Jakob Oseid og besto av Gro Lindstad og Sunniva Folgen Høiskar fra Fredspriskomiteen, samt Henrik Syse, nestleder i Nobelkomitéen.
Folgen Høiskar var tydelig på at Fredsprisen er mer enn en symbolsk gest, og håper det kan være med på å rette oppmerksomhet mot globale LHBTI+-rettigheter. I Tyrkias naboland, Iran og Irak, straffes homofili med dødsstraff.
Tolvte utdeling
Som følge av smittesituasjonen ble årets arrangement holdt over nett. I Samfundets Storsal var det derfor kun samlet de nødvendige for prisutdelingen, samt en knippe journalister.
På initiativ fra ISFiT (Den Internasjonale Studentfestivalen i Trondheim) ble Studentenes Fredspris etablert i 1999. Prisen deles ut annethvert år på vegne av norske studenter til studenter eller studentorganisasjoner rundt om i verden som har gjort en særlig innsats i arbeidet for fred, demokrati og menneskerettigheter. I år er tolvte gang prisen deles ut.
Selve prisoverrekkelsen vil finne sted i Olavshallen i Trondheim, 14. februar 2021.
LES OGSÅ: Nybygg på Samfundet har lenge vore eit luftslott, men ikkje no lenger