– La oss rive ned muren og bygge en felles grunn
I går ble den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT) offisielt åpnet i Storsalen ved Studentersamfundet. Med kulturinnslag fra flere land føltes det som om verden var i ferd med å bli et litt bedre sted.
Festivalen arrangeres hvert andre år, og temaet for årets festival er polarisering; dialog og toleranse var nøkkelord som gikk igjen flere ganger i løpet av kvelden.
– Dette er vår verden, og her skal det være en trygg plass for diskusjon, sa konferansier for kvelden Bendik Johansen.
Det er fire år siden festivalen sist ble arrangert som normalt, og ISFiT-president Åse Håtveit sier at temaet ikke kunne passet bedre med tanke på hvilket samfunn vi lever i i dag.
– Folk er så ulike, og da er det viktig at vi bryter ned de digitale barrierene etter flere år med pandemi, og møter hverandre, sier Håtveit.
Håtveit sammenligner ISFiT med Berlinmurens fall, og sier at festivalen handler om å rive den selvskapte muren mellom folk ved å forstå hverandre, samle folk, samt å forsøke å bygge en felles grunn.
– Det er tross alt vi studentene som skal lede verden om noen få år, sier Håtveit.
Et viktig bidrag for å bekjempe polarisering
Åpningsnummeret bestod av et forrykende danseshow av og med drag queen Brittany Fierce, som danset til sangene av sin navnesøster Britney Spears. Ordfører Rita Ottervik var også til stede og fikk æren av å holde kveldens åpningstale. Hun sa blant annet at hun er stolt over at Trondheim er hjem til ISFiT.
– ISFiT setter viktige tema på dagsorden, og studentene er en viktig del av diversiteten i Trondheim, sier Ottervik.
LES OGSÅ: Dette bør du få med deg under årets ISFiT
Flere av de internasjonale deltakerne er enige i at at fysiske møter og dialog er viktige verktøy når det kommer til å bygge en felles grunn. Daria, Felicia og Constantin kommer fra Moldova, men Daria studerer i Danmark og Felicia i Tyskland. Det var gjennom en reklame for ISFiT på skolens hjemmeside at jentene fikk vite om festivalen.
– Dette er en fin mulighet til å møte og bli kjent med folk fra hele verden. Polarisering er et nøkkelord som beskriver vår tidsalder og hjemland. Vi har alle noe å dele og si når det kommer til polarisering.
ISFiT som felles grunnmur
Joshua fra Uganda var ambassadør for ISFiT i hjemlandet og mener at sosiale medier er en betydelig årsak til den økende polariseringen.
– Polarisering er et stort problem i hjemlandet mitt; der må man velge enten A eller B. Dette er problematisk da virkeligheten ikke bestandig er så svart-hvitt. Det er viktig at folk på tvers av kulturer møtes og prøver å forstå hverandres syn på verden, sier han.
Studentene Ilsane, Gisela og Sebastian kommer fra Marokko, Mexico og Colombia, og dette er første gang de besøker Norge.
– Det er viktig å anerkjenne at polarisering er et problem, og å se på festivalen som en mulighet til å snakke sammen, sier Gisela.
— Forvent mer av dette
Dette er første gang Håtveit er med på et slikt arrangement. Hun forteller at hun har vært veldig spent på hvordan åpningsseremonien skulle utspille seg.
– Jeg er så imponert. Det har vært et variert kulturprogram, akkurat som et bredt kulturarrangement skal være. Jeg kunne ikke bedt om en bedre åpningsseremoni, sier hun.
Kultursjef for ISFiT Katja Brødholt sier hun er kjempefornøyd med kveldens show.
– Det er en fullsatt Storsal, og hva mer kan man be om? Jeg er skikkelig stolt. Forvent mer av dette de neste dagene, for dette blir gøy, avslutter hun.
LES OGSÅ: Saknar samisk merksemd i Trondheim