BLI VERT: Håtveit mener det er lite som trengs for å gi en fantastisk opplevelse for en besøkende student i noen dager.
BLI VERT: Håtveit mener det er lite som trengs for å gi en fantastisk opplevelse for en besøkende student i noen dager.

300 studenter trenger et sted å bo

Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT) går av stabelen nå i februar, og i den forbindelse trengs det frokost og sengeplasser til de internasjonale studentene som deltar.

Publisert Sist oppdatert

ISFiT varer fra 9.-19. februar og er verdens største internasjonale studentfestival. ISFiT-president Åse Håtveit forteller at noe av formålet med festivalen er å fronte temaer studenter mener er viktige, og i den forbindelse har de invitert 450 internasjonale studenter fra 100 ulike nasjoner til å ta del i diskusjonen.

– Det handler om å koble seg på andre studenter med andre kulturer og bakgrunner. Dette er mennesker som er i samme situasjon som oss: vi skal ut i verden og løse opp i dagens kriser, sier hun.

Håtveit mener studenter bør lære hverandre å kjenne, samarbeide og bygge vennskap.

– Dette er en kulturell feiring og en viktig plattform for å ta opp diskusjoner rundt verdens fremtid. Med krig i Europa, strømkrise og matkrise, er det viktig å koble oss på resten av verden, ikke være et isolert Norge i nord. Det er umulig å løse disse krisene alene.

Hun forteller videre at ISFiT består av studentfrivillige som har jobbet døgnet rundt de siste to årene for å lage et godt program.

– Vi gleder oss veldig til å reintrodusere festivalen.

En madrass i stua er det som skal til

Med 450 internasjonale studenter til Trondheim, oppstår det utfordringer med tanke på hvor disse skal bo.

– Det er mange som skal huses, og dette er en situasjon som har pleid å løse seg tidligere. Det er ikke noe nytt at ISFiT trenger hjelp uken før studentene kommer, men vi merker utfordringene spesielt godt i år, sier hun.

Håtveit forteller at det ikke er mye som skal til for å kunne være vert.

– Man må ha en seng og kunne tilby frokost. Studentene som kommer har masse å gjøre fra morgen til kveld, så man trenger ikke å være hjemme med dem hele tiden. Hvis man bor i et kollektiv og har et gjesterom eller en madrass i stua, er det det som skal til.

LES OGSÅ: Nybygget skal være klart om ett år

Illustrasjonsfoto: 450 internasjonale studenter fra 100 ulike nasjoner er invitert til å delta på ISFiT 2023.
Illustrasjonsfoto: 450 internasjonale studenter fra 100 ulike nasjoner er invitert til å delta på ISFiT 2023.

Gode løsninger nødvendig

Håtveit forteller at de merker at folk har slengt seg på og meldt seg som verter, men at de sårt trenger flere.

– Vi mangler en backup-plan for 300 studenter. Disse må eventuelt bo i haller, men dette er ikke en del av ISFiT-opplevelsen vi ønsker å gi dem. ISFiT vil bli en kjempefestival, det gjenstår bare å finne gode løsninger for at studentene skal få den beste opplevelsen de kan få.

Håtveit oppfordrer folk til å melde seg som vert og ta inn noen av studentene som kommer.

– Det er så lite som trengs for å gi en fantastisk opplevelse for en besøkende student i noen dager. Det er allerede mange norske studenter som har meldt seg som verter, så det finnes engasjement, vi må bare nå ut og ta det.

Norsk kultur fra innsiden

Håtveit tror at korona-pandemien har noe av skylden for mangelen på steder å bo.

– Det har vært en hel pandemi siden sist festival. Tidligere har ISFiT vært en mer forutsigbar hendelse som har pågått hvert andre år.

Hun tenker at det at man har vært innestengt over en lang periode, er med på å bidra til at folk kanskje ikke tør å åpne hjemmene sine.

– Trøndere er en godhjertet befolkning, og det finnes frivillighetsånd og inkludering i byen. Å ta i mot nye kulturer er en fantastisk mulighet til å bli kjent med andre hjemmefra uten å måtte reise selv. Det finnes mange hyggelige historier om tidligere verter som har beholdt kontakten med studentene og besøkt dem senere.

Håtveit forteller at studentene er håndplukkede. Av over 3000 søkere, er det bare noen hundre som har fått muligheten til delta.

– Det er ikke hvem som helst som kommer. Disse studentene gleder seg til å komme til Trondheim, og vi ønsker at de skal få oppleve norsk kultur fra innsiden.

LES OGSÅ: Dette synes Trondheimsstudentene om prisøkningen

Powered by Labrador CMS