Russisk nobelprisvinner til ISFiT

Aktivist Sergey Bondarenko kommer til Samfundet under festivalen for å representere menneskerettighetsorganisasjonen Memorial.

Publisert

Sergey Bondarenko er medlem av gruppen Memorial, en av Russlands eldste og mest profilerte menneskerettighetsorganisasjoner. De vant i 2022 Nobels fredspris for sitt arbeid med å øke bevissthet i befolkningen knyttet til rettsstat, demokrati og individets rettigheter, skriver ISFiT i en pressemelding.

ISFiT-president Åse Håtveit forteller til Under Dusken at hun tror besøket vil være inspirerende for studentene.

– Memorial jobber med å rapportere tidligere brudd på menneskerettigheter i Russland. De har blitt stemplet som utenlandske agenter av russiske myndigheter, men jobber fortsatt på og gjør seg bemerket internasjonalt.

Håtveit forteller også at besøket føles litt ekstra aktuelt i dag, i lys av både det russiske regimets omfattende bruk av propaganda og spredningen av feilinformasjon i andre deler av verden.

– Memorial jobber imot feilinformasjon, noe russiske myndigheter i stor grad driver med for tiden. Samtidig ser vi konsekvensene av feilinformasjon i andre polariserte land som USA og Brasil. Jeg tror det blir veldig interessant å høre hans tanker om dette på ISFiT.

Debatt om pressefrihet

Under festivalen skal Bondarenko tale under utdelingen av Studentenes fredspris. I tillegg skal han delta i panelsamtalen «Press freedom under pressure» sammen med representanter fra magasinet DOXA, som er årets vinner av fredsprisen.

Håtveit knytter debatten til det overhengende temaet for årets ISFiT-festival, som er «Polarization».

– Dette blir en debatt på årets ISFiT nettopp fordi debatt og åpenhet for andres meninger er viktig for demokratiet. Derfor er pressefrihet er en viktig del av det å bekjempe polarisering, sier Håtveit.

LES OGSÅ: Nybygg, reis deg

Powered by Labrador CMS