Oppskrift:

Sjakkruter: Julebakst du kan sjarmere svigers med hele året

Ikke bli satt matt av svigers. Bak dem overraskende enkle småkaker på få trekk.

Publisert

Selv med hjemmeværende eksamensstress er det viktig å ta seg pauser. Lite passer like godt som å ta seg en kopp kaffe eller te og småknaske på knakende god småbakst. Mange knytter sjakkruter til julebakst, men det skader ikke å tjuvstarte med småkaker og kaffe når man uansett sitter inne og leser.

Du trenger (om lag 80 ruter)

  • 325 gram smør
  • 125 gram melis
  • Ca. 500 gram mel
  • 3 ss kakaopulver
  • Evt. litt eggehvite

Slik gjør du det

  • Ha romtemperert smør i melisen, og rør eller sett blandinga i kjøkkenmaskin til den blir kremaktig.
  • Dryss over litt og litt mel i smørblandinga. Vær oppmerksom på mengden med mel. Om du tilfører for mye mel kan røra bli tørr.
  • Bland røra til en deig du kan jobbe med. Kna inn mer mel hvis den er for klissete.
  • Del deigen i to emner, og kna inn kakaoen i det ene emnet.
  • Rull emnene ut til pølser av hver farge, og legg dem annenhver smak i en ring.
  • Er det vanskelig å feste pølsene i et mønster, kan man smøre på litt eggehvite for å feste dem bedre.
  • Skjær deigpølsa i skiver på litt over en halv centimeter og legg dem på et brett med bakepapir.
  • Stek skivene i et kvarter på 220 grader.
  • Legg dem rett på rist til avkjøling.
  • Sjakkrutene blir fort brent, så pass på at de ikke stekes for lenge. Når skivene har fått en gyllenbrun kant på seg er det være på tide å ta dem ut.