Praksis i pandemien: - En unik mulighet til å være med på krisehåndtering
Pandemien vil følge oss også denne våren, og klasserommet er dessverre ikke noe fristed.
Denne våren skal lærerstudenter ved NTNU ut i praksis. Det byr på utfordringer, i år som i fjor. Men denne gangen skal NTNU være godt forberedt på følgene ved en endret smittesituasjon. Studentene spres på i overkant av 140 skoler i Trondheim og kommunene rundt.
Tett dialog med skoler og studenter
– Vi informerer så godt vi kan om det vi vet, sier Torberg Falch, instituttleder ved Institutt for lærerutdanning (ILU).
Videre forteller han om et enormt informasjonsarbeid, som følge av at instituttet har ansvar for 2500 studenter i praksis hvert år. Han påpeker også at ILU skjønner at mange studenter er bekymret i denne situasjonen, men at instituttet har et veldig godt samarbeid med praksisskolene.
En unik mulighet til å oppleve krisehåndtering
– For våre studenter er dette uten tvil en unik mulighet til å se og lære hvordan skoler håndterer krisesituasjoner, fortsetter Falch.
De som var i praksis i fjor vår og høst, og de som skal i praksis i vår har en unik mulighet til å se og lære hvordan skoler håndterer kriser. Krisen som fulgte med utbruddet av coronaviruset i Norge har til tider snudd skolehverdagen på hodet for både ansatte, herunder lærere, og elever. Å besitte denne erfaringen etter endt lærerutdanning er særdeles gunstig. Kun et fåtall tidligere lærerstudenter har hatt praksis i krisesituasjoner.
Følge skolens rytme
Falch presiserer at lærerstudentene i praksis har som hovedregel å følge skolens rytme. Dette kommer spesielt godt til syne under dagens situasjon. Ulikt smittepress fra kommune til kommune kan gi forskjellige føringer for praksishverdagen til studentene.
– Men alle som skal ut i praksis skal få mulighet til å fullføre den, til tross for pandemi, forteller han.
LES OGSÅ: Oppstart av fysisk undervisning
Praksis med symptomer eller i karantene
Under normale forhold vil et for høyt fravær i praksis ende med at den ikke blir godkjent. Men i år har ILU valgt å gå vekk fra denne ordningen. Dersom man er i karantene eller har symptomer på luftveissykdom, får man gjennomføre praksisen digitalt.
– Dette er et særtiltak vi har innført etter coronaviruset kom til Norge. Studenter i karantene eller med symptomer skal ikke straffes for å forebygge smittespredning. De vil istedenfor følge undervisningen digitalt, avslutter Falch.
LES OGSÅ: I dette faget fikk nesten alle A på eksamen
Fornøyde studenter
Lektorstudentene Bjarte Møllerup Boge og Edvin Johnsrud forteller at de er fornøyde med hvordan deres institutt har håndtert utfordringene coronaviruset bringer med seg. Informasjonen rundt praksis har vært lik tidligere år, og det er ventet at praksis vil foregå så normalt som mulig.
– Allerede rett over nyttår var instituttet ute og informerte om datidens smittesituasjon og hvordan den kunne påvirke praksis for lærerstudenter denne våren, sier Boge over Zoom.
Johnsrud skriver på e-post at instituttet gjerne kunne vært tidligere ute med hvor studentene får praksisplass.
– Informasjonen har vært som forventet. Vi har fortsatt ikke fått informasjon om hvilken skole vi skal være på, men dette er helt vanlig prosedyre. Vi får info om dette i neste uke. Ikke optimalt, men det er sånn ILU organiserer praksisen, korona eller ei.