Kunsten må være fri – også når den krenker politi

Domfellelsen av Kamelen er et angrep på den kunstneriske friheten.

Publisert Sist oppdatert

Artisten Kamelen ble nylig dømt for å ha ropt «fuck politi» under en konsert i Kristiansand for to år siden. I denne sammenheng er det betimelig å etterlyse alle ytringsfrihetsforkjemperne som tilsynelatende sitter parat med kronikkfingrene hver gang en muslimfiendtlig eller høyreekstremorganisasjon får kritikk for sine uttalelser. Flere i hip hop-miljøet har ytret sin støtte til rapperen, men det er rimelig tyst fra de middelaldrende kommentarfeltrytterne som brenner for å forsvare såkalt kontroversielle ytringer når disse kommer fra andre kanter.

SE INTERVJUET DA KAMELEN GJESTET UKA-19: Kaos med Kamelen

SIAN (Stopp Islamiseringen Av Norge) sin ytringsfrihet var tema for Debatten på NRK. Det ser ikke ut til å bli noen tilsvarende debatt om Kamelens ytringsfrihet, skal en tro Fredrik Solvang sitt svar til Leo Ajkic, som etterlyste oppmerksomhet rundt saken fra Debatten-programlederen, på Twitter. Begrunnelsen var at saken neppe hadde allmenn interesse. Kunstneres ytringsfrihet har altså ikke allmenn interesse.

Det er forståelig at mange har vansker for å oppdrive sympati for en ung rapper med flere domfellelser i sekken. Hvis det er mulig for folk å svelge en SIAN-leder som listet opp navnet på muslimer han mente burde interneres og deporteres fra Norge i beste sendetid, bør det være en smal sak å rydde plass til å diskutere kunstneres ytringsfrihet.

Forskjellen på SIAN-saken og Kamelen-saken er åpenbar. Muslimer har ikke voldsmonopol i Norge. Det har politiet. Politiet bør ha skyhøy terskel for kritiske ytringer fra kunstnere, nettopp fordi maktforholdet er så til de grader skeivt. Hvis politibetjenter føler at sin evne til å utøve sitt arbeid blir hindret av at en artist roper «fuck politi» på en rapkonsert bør de skaffe seg en ny jobb.

I forbindelse med debatten rundt SIAN-markeringene har ungdomsgenerasjonen blitt stemplet som hårsåre snøfnugg som ikke forstår hva ytringsfrihet innebærer. Domfellelsen av Kamelen viser at det faktisk er politiet som ønsker å forby ytringer de ikke liker. Det er skummelt at de som bør tåle mest av alle, nemlig politiet, ikke evner å se forskjell på kunstneriske uttrykk og et reelt angrep på deres tjenesteutøvelse.

LES OGSÅ: Sniknynorskifisering av Samfundet?

Et argument som går igjen i nettdebatter, er at Kamelen ikke akkurat innbyr til støttemarkeringer med tanke på hans kriminelle fortid. SIAN-leder Lars Thorsen har for øvrig også vært dømt i en norsk domstol. Han ble dømt for hatefulle ytringer mot muslimer, som innebar «en grov nedvurdering av en gruppes menneskeverd». Tidligere domfellelser er altså ikke noe hinder for få stille opp i et TV-studio og forsvare sin ytringsfrihet. Det er jo nettopp det prinsipielle de forsvarer, alle disse som gikk ut for å forsvare SIAN. Da bør vel strengt tatt Kamelens tvilsomme karakter være irrelevant?

Uttalelsene Kamelen har kommet med mot politiet er også latterlig milde når man sammenligner med uttalelsene SIAN-lederen er dømt for og fortsetter å komme med mot muslimer. Likevel var «fuck politi» under en hip hop-konsert altså for drøyt for politiet. Av ting som ikke var for drøyt, kan en nevne den høyreekstreme demonstrasjonen som fant sted i Kristiansand ett år før Kamelens konsert, som politiet valgte å ikke avbryte. Som et alternativ til å anmelde og arrestere folk som ytrer seg kritisk til dem, bør politiet heller gå i seg selv og vurdere hvorfor deler av ungdomsgenerasjonen har et negativt inntrykk av dem og deres tjenesteutøvelse.

Domfellelsen av Kamelen vitner om at politiet i Norge i dag har et sterkere vern mot hatefulle ytringer enn det utsatte grupper har. Det kan vi ikke akseptere. Kunsten må være fri. Fram til den faktisk er det, er vel det lureste for Kamelen å organisere seg med likesinnede, stille seg opp med megafon utenfor politihuset og tale i timevis. Da dukker helt sikkert politiet opp med skjold og tåregass på null komma niks for å forsvare hans ytringsfrihet til det siste. De er i alle fall i stand til det når de selv ikke er målet for det krenkende budskapet.

Powered by Labrador CMS