Samfundet avventer åpning, avhengig av statsstøtte om tiltakene vedvarer

Det siste året har vært preget av store tap i omsetning, nå må åpningen vente og opptaket av nye medlemmer utsettes ved Studentersamfundet i Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

Sakte men sikkert begynner studentene å vende tilbake til Trondheim igjen. Der det i en vanlig januarmåned ville vært høy aktivitet på Studentersamfundet, begynner årets semester med nasjonalt skjenkeforbud og høye smittetall. Samfundets leder Karen Mjør understreker at tidspunktet for årets åpning er høyst usikkert, selv om hun håper å kunne ha et svar etter Regjeringens nye oppdatering mandag 18.januar.

– Jeg venter som alle andre på pressekonferansen på mandag, og vet ikke konkret når vi skal åpne før da. Sånn som restriksjonene har vært til nå har det ikke vært et alternativ.

Nå er det jo fremdeles et nasjonalt skjenkeforbud, vil det utelukkende være et tapsprosjekt å åpne mens dette fremdeles gjelder?

– Altså, et tapsprosjekt vil det være, men vi må se alle retningslinjene i sammenheng. Det er helheten av retningslinjene nå som gjør at vi ikke åpner. Jeg håper at vi kan få til å åpne så snart som mulig.

Les også: Lite nytt for studentene på koronakonferanse onsdag 13. januar.

Halvert omsetning i fjor

Et snaut år med pandemi har påvirket Samfundet økonomisk, men Mjør trekker også frem verdien av å holde åpent.

– Vi har gått fra en omsetning på 50 til 24 millioner, så det er ingen tvil om at det har hatt mye å si. Men selv om man har tapt mye på det, har det vært en verdi i seg selv å holde Samfundet åpent, så vi har vært veldig opptatt av å gjøre det selv om det har kostet oss en del.

Totalt mottok Studentersamfundet rundt 4,5 millioner i støtte i fjor for å dekke inntektstapet. På spørsmål om huset er avhengig av ytterligere støtte hvis åpningen blir utsatt eller tiltakene vedvarer, svarer Mjør et kontant ja.

– Vi satser på å åpne så snart som mulig, men vet jo at det ikke blir en normal åpning. Vi håper å få kompensert for å å holde åpent, og håper det blir sett at verdien av å holde åpent er så stor i seg selv, at en gir gode støtteordninger.

Mjør legger til:

– Jeg håper det kommer flere krisepakker fra Regjeringen.

Les også: Kommuneoverlegens råd til store studentkollektiv.

Soneinndelingen fortsetter, opptaket er utsatt

Karen forteller at Samfundet antakelig vil fortsette å være delt inn i fem ulike soner, slik som i høst. Hvert nye semester tas det i tillegg opp nye frivillige på huset, men dette opptaket ble i år ble utsatt, i første omgang til neste uke. Mjør legger til at ting kan endre seg:

– Vi må jo ha noe de frivillige kan gå til, og det er derfor vi har flyttet opptaket en gang allerede. Vi må avvente til mandag, planen er å sende ut en pressemelding da, så snart vi vet.

Mjør understreker at Samfundet gjør alt de kan for å få hjulene i gang igjen.

– Det viktigste for oss er å kunne åpne igjen, å kunne skape en møteplass, for vi vet hvor viktig det er nå.

Les også: I dette faget fikk nesten alle A på eksamen.

Arrangement og 17.mai

Det nærmer seg ett år med pandemitiltak. På Samfundets hjemmesider er det fremdeles planlagt arrangementer i januar og februar, blant annet med Pom Poko i storsalen den 29.januar. I tillegg har ISFiT en rekke punkter i kalenderen. Karen Mjør kan ikke kommentere på spørsmål om enkeltarrangementer før mandag, men legger til:

– Vi håper at arrangementene vi har satt opp går som planlagt, alle som har kjøpt billett vil få beskjed om det skulle skje endringer.

Når tør du håpe på at Samfundet er tilbake i helt vanlig drift igjen?

– Det er jo det alle lurer på da. Jeg har lært meg under korona at det er lurt å håpe på lite og heller bli positivt overraska. Men det hadde vært veldig kjekt om vi kunne ha møttes til en skikkelig 17.mai-feiring i år iallefall. Det er der mitt håp ligger, så får vi håpe at forventningene er for lave heller enn for høye.

– Vi fikk jo til å ha en digital 17.mai i fjor, men det er ikke det samme altså, å stå i Storsalen alene.

Powered by Labrador CMS