IMITATOR OG TRAVENTUSIAST: Kasper Foss har tilbrakt store deler av sin studietid på Leangen travbane som intervjuer.

Hundre år med travhistorie flytter fra Trondheim

Leangen travbane legges ned og flytter til Orkdal. Imitator og traventusiast Kasper Foss mener det ikke nødvendigvis er til travsportens beste.

Publisert

15. februar i år ble det siste travløpet gjennomført på Leangen travbane. Sentral var imitator og NTNU-student Kasper Foss, som de siste fem årene har jobbet som intervjuer og kommentator på travbanen. Denne dagen sto han for det som blir det siste seiersintervjuet gjort på den folkekjære travbanen. Kusk Edvard Kristiansen vant soleklart med hesten Hush og var tydelig rørt av situasjonen.

Med det legges nærmere et århundre med travhistorie i graven til fordel for en ny bydel i Trondheim. Nå flyttes traven sin storstue i Trøndelag til Orkdal, en time utenfor byen. Foss stiller seg kritisk om dette er den riktige veien å gå for en sport som allerede har lav interesse. Likevel har det ikke alltid sett så mørkt ut for travløp i Trondheim.

Historiske Leangen

Vi skrur tiden tilbake 90 år. Leangen travbane blir til i 1931. Tomten til gården Leangen søndre blir solgt til A/S Trøndelag travbane og kun noen måneder senere står Leangen travbane klar. Banen er 1000 meter lang og var unik i den forstand at den hadde norges lengste oppløp på 270 meter. En rekord den hadde til banens siste dag. Med dette satte man standarden og travsporten i Trøndelag så ut til å gå en lys fremtid i møte.

Bortsett fra tiden da banen var okkupert av Tyskerne (åpnet igjen i 1946) har banen huset hundrevis av travhester og deres kusker. I nyere tid har blant annet hesten Looking Superb hatt sin hjemmearena her. Dette er en hest som har satt norsk travsport på kartet ved å levere sjokkerende gode resultater i store internasjonale løp. 2. plass i det største løpet av dem alle, Prix d'Amerique, sees på som dens største bragd. Dette er et resultat som i følge Foss kan sammenlignes med å se en nordmann skåre mål i en Champions league-finale.

– Han gikk jo fra å såvidt være topp tre på Leangen til topp tre i verden. Og da snakker vi en helt ekstrem forbedring mimrer Foss.

Grunnet banens beliggenhet har den vært svært publikumsvennlig. Med kun tre kilometer fra Trondheim sentrum har banen vært lett tilgjengelig for alle som har hatt en interesse for sporten eller bare har lyst til å være sosial og ta en øl. Likevel, til tross for banens tilgjengelig beliggenhet og lange historie i Trondheim er det en sport relativt få i byen har et forhold til. Dette synes Foss er trist.

LES OGSÅ: – Man kan konte fag, men ikke bølgene

Traventusiast

Kasper Foss ble et kjent fjes for mange sportsinteresserte når han som 14-åring under arbeidsuka hos TV2 spilte inn et videoklipp hvor han imiterte sportskommentator Øyvind Alsaker. Klippet gikk viralt og i dag er han et fjes som jevnlig dukker opp i sports-Norge. Likevel er det få som vet om hans store interesse for trav.

– Jeg vokste opp på en liten gård og faren min drev med hest. Når jeg var liten hadde vi en ganske god hest som tok norgesrekord i sin klasse. Det var litt penger i førstepremie og jeg synes det var veldig gøy å følge med på tider ettersom jeg var veldig opptatt av tall.

KRITISK: Kasper Foss mener travbanens nye tomt ikke nødvendigvis er veien å gå for en økt travinteresse

Det var også her han startet å imitere ved å kommentere travløpene for seg selv. Interessen for trav var såpass stor at han i tiårsalderen gikk på noe han kaller “kuskeskole”, i håp om å kanskje kunne en dag bli en av de som satt bak og styrte hesten.

– Heter vel mer ponniskole, men er mindre kleint å kalle det kuskeskole for min del.

Samtidig avslører han at det var en drøm som fort forsvant:

– Jeg var ikke noe særlig glad i å jobbe i stallen og stelle med hestene. Når jeg var litt småsjenert i tillegg holdt jeg litt lav profil i stallen og gjorde ikke så mye ut av meg. Det ble derfor ikke noe suksesshistorie, sier han.

Til tross for et mislykket forsøk i stallen ble interessen for trav med ham videre. En interesse han står ganske alene om i sin aldersgruppe. Med tanke på interessen rundt sporten og dens rekruttering er han derfor kritisk til om travbanens nye plassering er et steg i riktig retning.

– Det blir jo lenger reisevei og mye vanskeligere å få med folk fra byen til å se på trav. Fram til nå har det jo vært et ekstremt godt tilbud. Framover kommer det til å kreve litt mer planlegging å få med folk, og man må ha litt mer i godteposen enn et par øl. Man må ha litt mer interesse.

Sport med stort potensialet

Likevel mener han at travløp har like mye å by på som andre allerede populære og folkekjære idretter i Norge.

– Det blir jo et veldig kick når man begynner å forstå ting og blir kjent med sporten. Det kan sammenlignes med langrenn, det handler om å skape profiler. Du får en favoritthest som du kan heie på på samme måte som du heier på Northug for å vinne spurten. Og det er jo gøy hvis du klarer å forutse hvordan hesten vil gjøre det i et løp basert på at du har sett noen løp, stamtavla til hesten, hvem faren og moren er, trener og kusk. Og kunne dermed forutsi hvordan hesten vil gjøre det i fremtiden.

LES OGSÅ: Disse elleve kjemper om å bli studentenes representant i NTNU-styret

SLUTT: Leangen travbane legges nå ned til fordel for Trondheims nye bydel.

For travløp er en sport med mange elementer, men er likevel nokså enkel å forstå seg på. En kusk er personen som styrer hesten. Kusken sitter bak i en vogn kalt sulky. Målet er som i så mange andre idretter: komme seg først over målstreken. Dette skjer på travbaner som ofte er mellom 800-1000 meter lange. I tillegg til dette kan man satse penger på de ulike hestene.

– Jeg har jo fått med noen studenter på travløp og de aller aller fleste blir jo litt tatt av det siden du har mulighet til å vedde. Om du satser fem kroner eller fem tusen så får man en spenning uansett. Det er ofte det man må lokke med, men det kan jo ikke være det eneste. Likevel er det inngangen til folk flest. Man tar en øl, det er sosialt, også kan man satse penger.

En verdig avslutning

Nå er den norgeskjente travbanen historie, men allerede 20. mars var den første løpsdagen på nye travbanen i Orkdal, Varig Orkla Arena. Men er du fristet av godteposen Foss lover på nye Orkdal travbane må du dessverre vente helt til juni når banen åpnes for publikum. Samtidig vil ikke Leangen stå tomt så alt for lenge. 7. august vil ingen ringere enn Justin Bieber stå blant hysteriske tilskuere når Leangen tar i mot en gjest av de sjeldne før Leangen travbane blir til Bydel Leangen.

Powered by Labrador CMS