Nyhetskommentar:

En debatt om kjønnsnormer

Diskusjonen om kjønn og pronomen, selvfølelse og identitet var aktuell under fjordårets valgkamp, og det blir stadig tatt opp i media, men hva er egentlig problemet?

Publisert Sist oppdatert

Stadig flere kommer ut og sier at de føler seg nødt til å endre på kroppen sin for å passe inn i sam­funnet. Jeg opp­fatter dette som et problem som stammer fra hvordan vi setter skillet mellom menn og kvinner, også her i Norge, selv om vi regnes som ett av verdens mest likestilte land. Like­stilling og kjønn­snormer er likevel ikke det samme. Samfunnet er så bastant på hvilke forventninger vi har til menn og kvinner, at mennesker føler de må gjøre store medisinske og kirurgiske inngrep for å passe inn som de er. Det er lite «woke».

Med to fag i sosiologi vil jeg ikke kalle meg ekspert, men jeg skal innrømme at jeg har blitt mer bevisst på hvor lite bevisste vi faktisk er. Kjønns­normer og for­ventninger er spikret inn i samfunnet gjennom flere tusen år. Fra vi er barn, blir vi preget av hvilke leker vi får, hvilke klær vi går med og hvilke forventninger andre har til oss. Vi må bevege oss ett steg videre i aksepten av andre. Å plassere 7,8 milliarder unike mennesker i to ulike kategorier (les: mann og kvinne) og tenke at «det går fint» er vel dømt til å feile.

LES OGSÅ: Privilegiet å skrive låter og bli anerkjent for det, er reservert for menn

Å utrydde begrepet kjønn er kanskje ikke den beste løsningen. Det er tross alt biologiske faktorer som skiller menn fra kvinner, og sånn vil det alltid være. Det er lov å være forskjellige som mann og kvinne, men da må det vel også være lov å være forskjellige, uavhengig av hva du har mellom beina. Forventningene våre til at menn skal være tøffe og sterke, mens kvinner skal være omsorgsfulle, er fremdeles dominerende i samfunnet. Og disse forventningene tar vi med oss i vår egen utvikling, for det er bare menneskelig å ville være en del av flokken. Du tenker kanskje at dette ikke gjelder deg, at du aldri har sagt eller gjort noe som har satt noen i bås, men tanker skaper holdninger, og holdninger skaper handling.

Jeg tror ikke det er pronomenkampen som er den viktigste akkurat nå, men heller kampen om å utslette alle for­dommer, stereotypier og forvent­ninger som er knyttet til menn og kvinner. Om det ikke spiller noen rolle hvilket biologisk kjønn du har for at sam­funnet skal akseptere deg for den du er, spiller det ikke lengre noen rolle om du er mann eller kvinne. Det skal nok gå noen år før fordommene er vasket vekk, men hvis alle bare tar en runde med seg selv, kan vi etter hvert skape endring i samfunnet.

Powered by Labrador CMS