Klimakrisen i anmarsj: – Det haster noe jævlig men det blir ikke gjort noe
Studentersamfundet erklærte i dag klimakrise utenfor Rådhuset før de marsjerte til Samfundet. Dette skjedde timer før de selv skal ta stilling til fossile samarbeidspartnere.
Det er Studentersamfundet i Trondhjem som har tatt initiativ til demonstrasjonen og Studentene erklærer klimakrise foregår samtidig også i Oslo, Bergen, Gjøvik og Ås.
Avtroppende leder Una Onsrud for Studentersamfundet forklarte hvorfor de erklærer klimakrise.
– Det haster noe jævlig, men det blir ikke gjort noe. Det er flaut å stå her og snakke om de samme tingene. Det føles ut som et rop ut i ingenting, fordi ingenting blir gjort. Men det er viktig å rope. et er viktig å sette det på dagsorden, sa Onsrud i sin appell.
Selv mener hun at dette er studentenes viktigste sak og at det er viktig å vise politikerne at studenter også har en stemme som skal bli hørt. I tillegg vektlegger hun at man som politiker, så vel som enkeltmenneske, har et ansvar overfor kloden.
– Det er mange som har erklært klimakrise før oss, og noen vil kanskje påstå at det er høyst på overtid at vi gjør det nå. Men vi gjør det for å få oppmerksomhet på saken, sier Onsrud til Under Dusken.
I spørsmål om det er tilfeldig at Samfundet erklærer klimakrise på samme dag som resolusjonsforslaget om å ta stilling til fossile energiselskaper som sponsorer skal fremmes, sier Una at det er sunt å ta diskusjonen og viktig å se klimakrisen i et større perspektiv.
– Nå vet vi ikke utfallet av forslaget, men det er likevel viktig at vi setter fokus på det og tar diskusjonen, forteller hun.
LES OGSÅ: Samfundet erklærer klimakrise. Samtidig mottar UKA penger fra Equinor
Klimahandling gjelder alle
Påtroppende Samfundetleder Astri Elgethun mener demonstrasjonen i seg selv sender et klart signal til resten av Norge.
– Det skjer jo ingenting. Hvor mange ganger må vi rope før det blir gjort noe, spør hun.
Elgethun mener det er viktig å sette fokus på klimakrisen. Dette er noe hun planlegger å ta med seg når hun tar over det røde huset den 17. mai.
– Det er mange saker vi kan ta stilling til, både nasjonalt men også lokalt.
– Generelt er det veldig fint å skape mer diskusjon og fokus på saken. Dette er en viktig påminnelse om at klimahandling også gjelder oss og ikke bare resten av verden, forteller Elgethun.
– Handler om å spre bevissthet
Flere studenter hadde møtt opp utenfor rådhuset for å demonstrere. Blant dem befant en gruppe utenlandske studenter seg. Klara, Marcela, Dorsa, Chibuikem, Halvor, Riccardo og Bouke er alle en del av studentforeningen Restore og var klare i sin tale om hvorfor de valgte å delta.
– Det er viktig å vise med så mange deltakere som mulig at vi tar dette på alvor og at vi kan ta politiske avgjørelser, sier Klara.
Halvor la til at det kan være lett å tenke at «siden ingen andre gjøre noe, hvorfor skal man gidde selv», men han mente likevel at det ikke er en unnskyldning.
– Det er viktig at vi sprer bevissthet rundt dette, viser at vi er mange og at vi bryr oss.
Om resolusjonsforslaget var de usikre på om de hadde stemt for eller imot.
– Det er en komplisert og vanskelig sak å ta stilling til uten at man har satt seg i det. I seg selv virker det noe hyklersk å diskutere noe som, hvis virksomhet hovedsakelig går ut over utsatte mennesker fra andre land, forteller de.