Hvor ble det av Greta Thunberg?
Klimadebatten har blitt overdøvet av smittetall og koronatiltak. Denne debatten må gjenopptas før valget.
«Klimabrøl» ble kåret til årets ord i 2019 av Språkrådet. Greta Thunberg ble det verdenskjente ansiktet til ungdomsopprøret. Verden nærmest kokte av engasjement for klimasaken. Alt pekte mot Stortingsvalget i 2021 som det etterlengtede klimavalget.
Som så mangt her i livet, drepte koronaen dette engasjement, og stjal oppmerksomhet fra denne og mange andre viktige politiske saker. De økonomiske debattene følger fremdeles typiske politiske linjer, bare at krisepakker og korona har erstattet bompenger og CO2-avgift.
LES OGSÅ: Nytt slipp til UKA-21
Greta Thunberg ledet en revolusjonær bevegelse, et ungdomsopprør som ville definert en generasjon. Nå er generasjon Z blitt til Zoomers og opprøret fortsetter hver fredag fra Instagram. Hvem bryr seg? Hvilke medier skriver om Thunbergs hundreogtrettiåttende streikedag? Og hvem ville lest om det?
Det er nødvendig for avisene å skrive saker som blir lest, men de må også ta ansvar for å sette viktige saker på dagsorden. Til tross for at oppmerksomheten til samfunnet er rettet mot pandemi og vaksiner, må vi også huske at de som sitter med makten etter september, kommer til å styre langt mer enn smitteverntiltakene.
LES OGSÅ: Korleis forskar ein på sex?
Mediene har ansvar for å rette søkelyset mot de viktigste sakene i vår tid. Dette skal Under Dusken gjøre. I denne utgaven utforsker vi klimakampen som kjempes av mange aktivister her i Trondheim. Klimakrisen er fremdeles et av de viktigste politiske prioriteringspunktene de kommende årene, og vi kan ikke gå til urnene uten at dette blir en viktig del av den offentlige debatten.
Jeg håper den voksne befolkningen er fullvaksinert før sommeren er over, om ikke annet for at jeg kan slutte å bry meg om tiltak og smittetall, men heller brenne for planet og rettferdighet.