Kommentar:

Dette handler ikke om musikk; Det er ren business

Dagens betalingssystem i musikkindustrien suger. Det er derfor visjonærer satser på handel med musikk som NFT, men det gjør mer skade enn det er til nytte.

Publisert Sist oppdatert

«Det vil endre musikkverden fundamentalt», skriver nisjeaviser og entusiastiske følgere på nett. Kritikk av urettferdig fordeling av penger fra strømmetjenester som Spotify førte til nyorientering av NFT som betalingssystem. De som allerede er overbevist om suksessen til teknologien, ser ut til å ville rose bruken av NFT uten selvkritikk. Men først en liten forklaring:

Non-fungible token (NFT) er som å kjøpe en stjerne. Den er din på papiret. Ideen er at man gir et kunstverk et unikt digitalt kjennemerke som kan kjøpes med kryptovaluta, og som betyr at man «eier» den originale digitale versjonen. Dette i form av en NFT. Men obs! Man eier ikke rettighetene på verket. De tilhører fortsatt skaperen.

Så langt observerer de fleste artistene trenden forsiktig på avstand fremfor å delta. Et knippe superkjendiser som Kygo og Snoop Dogg har solgt kunst som NFT. Sistnevnte har nå gjort om plateselskapet sitt Death Row til en NFT.

LES OGSÅ: Storsalen stappet med seksuell energi

Kryptogutter, forstå-seg-påere med middels kunnskap om kryptovaluta, lover direkte profitt til artisten, mer deltakelse for tilhengerne og viktigst av alt: desentralisert handel. Men hva det egentlig betyr, er ikke helt klart. I stedet for en presis funksjon gir kryptoguttene på Discord gratis NFT som insentiver for å sette i gang handelen. Dette er spillearenaen for investorer. Det handler ikke om kunst, men om å tjene mest mulig penger på mest effektiv måte.

For bare noen måneder siden kom det frem at det amerikanske selskapet Hitpiece stjal musikk fra Youtube og solgte det som NFT uten å be artistene om tillatelse. Selv om Hitpiece prøvde å svare på påstandene fra artistene på en seriøs, men unnvikende måte, ble nettsiden deres tatt ned den 2. februar, og selskapet fikk bot. Gründerne bak Hitpiece hevdet at de selvfølgelig ville betale artistene rett etter at Hitpiece mottok penger fra salget. Godt forsøk, men uten kontrakt er det fortsatt ulovlig.

Ikke tenk at NFT har noe med musikk å gjøre. Det handler bare om profitt, investeringer og kryptovaluta. Selv artistene som holder på med NFT, har først og fremst penger i hodet. Alle argumentene om en større tilhengertilknytning eller å kutte ut mellommannen er bare påskudd. NFT redder ikke musikkindustrien. Musikken fortjener bedre.

Powered by Labrador CMS