Lei av å vente på regjeringen - vedtok krisepakke til studentene
Forrige mandag vedtok en samlet opposisjon at studentene skal få en krisepakke på én milliard kroner.
Det var Ap, Frp, SV og Sp som i forrige uke fremmet forslag om at regjeringen så kjapt som mulig skal opprette en krisestøtteordning for studenter som har opplevd inntektstap grunnet koronapandemien i vårsemesteret 2021. KrF, Høyre og Venstre stemte mot forslaget.
I vedtaket bes regjeringen om å skape en mer tilgjengelig krisestøtteordning enn den som ble tilbudt i fjor vår. I denne ordningen skal stipendandelen være høyere og utgjøre én milliard kroner.
– Studentene har blitt glemt
Stortingsrepresentant for Frp, Sivert Bjørnstad, og Ask Ibsen Lindal, førstekandidat for MDG i Sør-Trøndelag, forteller at krisepakken er noe opposisjonen lenge har ønsket seg.
– Prosessen opp mot vedtaket gikk knirkefritt. Hele opposisjonen ble raskt enige om forslaget, sier Bjørnstad.
Lindal og Bjørnstad forteller at flere av opposisjonspartiene var kritiske til fjorårets krisepakke, som ga studentene tilbud om å ta opp mer lån ved bortfall av inntekt. Etter press fra opposisjonspartiene, fagforeninger og studentene endret regjeringen krisepakken slik at en andel av lånet kan gjøres om til stipend dersom man har dokumentasjon på bortfallet.
Lindal og Bjørnstad skulle ønske at studentene fikk direkte kompensasjon for mangel på inntekt, slik som ved dagpenger. Likevel er de fornøyde med at krisepakken fra opposisjonspartiene vil være mer stipendbasert.
– Studentene har blitt glemt under pandemien. Det var på høy tid at også de fikk kompensasjon, selv om kompensasjonen helst skulle vært tilbakevirkende til fjorårets inntektstap, sier Lindal.
Bjørnstad synes forslaget kommer sent, men er glad for å ha fått til en krisepakke til studentene i vår. Han skulle ønske at regjeringen var tidligere ute med tiltak, og lyttet mer til studentene og Norsk Studentorganisasjon.
Lindal mener Frp skal ha honnør for å ha samlet flertall for forslaget. Også han håper at regjeringen framover kan komme med flere tiltak til studentene. Han mener blant annet at det burde bli lagt bedre til rette for studenter som sliter med ensomhet.
– Den siste tiden har vært vanskelig for mange studenter. Jeg håper at studentsamskipnadene, universitetene og partiene kan ta større ansvar i tiden som kommer, slik at ikke de faller fra, forteller han.
Bjørnstad og Lindal håper at det i tiden framover vil komme flere tiltak fra regjeringen for studenter som sliter økonomisk og psykisk. Bjørnstad synes at regjeringen bør komme med tiltak tidligere enn de har gjort opp til nå.
– De har fortsatt mulighet til å vise at de bryr seg om studentene, sier Bjørnstad.
Krisepakke på vei
Mari Holm Lønseth er stortingsrepresentant for Høyre, og forteller at regjeringen og regjeringspartiene er enig med opposisjonen om en krisepakke til studentene.
De kunne likevel ikke stemme for forslaget på Stortinget ettersom regjeringen allerede hadde en nesten klar krisepakke på vei.
– Regjeringen kommer med sin krisepakke på fredag. Det er unødvendig å vedta et helt nytt forslag rett før den er klar, sier hun.
Lønseth forteller at den nye krisepakken ikke kun vil fokusere på inntektsbortfall, men være en helhetlig pakke som også fokuserer på andre problemområder, slik som studentenes psykiske helse og arbeidsmarkedet for studenter.
Hun forklarer at regjeringspartiene er enige med opposisjonen om å stille opp for studentene, men at de venter på krisepakken fra regjeringen.
Lønseth er ikke enig med beskyldningene fra Lindal og Bjørnstad om at regjeringen ikke har vært tidlig nok på ballen.
– Før jul satt vi av ti millioner kroner for å bekjempe ensomhet blant studenter, og vi har fortsatt med å prioritere psykisk helse gjennom pandemien, sier hun.
Lønseth mener at det er mye å være stolt av fra de siste månedene som er resultat av regjeringens håndtering av viruset. Blant annet nevner hun lave smittetall og midler til å bekjempe ensomhet.
Hun forteller at de kontinuerlig vurderer om tiltakene de har satt i gang er nok, eller om det trengs flere og bedre tiltak.
– Vi får se resultatet av det med krisepakken på fredag, avslutter Lønseth.