GRATIS HURTIGTEST: Studentsamskipnaden i Oslo deler ut gratis hurtigtest til alle beboerne i Norges største studentby.

Omfattende korona-testing ved Norges største studentby

Studensamskipnaden i Oslo (Sio) deler ut gratis hurtigtest til alle beboerne ved Kringsjå studentby. Ikke aktuelt i Trondheim slik situasjonen er nå, mener kommuneoverlegen.

Publisert

Sio ønsker å teste alle beboerne ved Kringsjå studentby regelmessig for covid-19, det skriver Sio i en pressemelding. Fra tirsdag 9. mars kommer Sio til å dele ut gratis korona-tester i studentbyen. Målet er å avdekke skjult smitte og stanse utbrudd før viruset sprer seg. Studenter uten symptomer kan ved testing vise seg å være smittebærere. Disse vil da umiddelbart settes i karantene og forhåpentligvis redusere smittetrykket i hovedstaden.

En tilsvarende løsning er likevel ikke aktuelt i Trondheim. Administrerende direktør i Sit Audhild Kvam, forteller at Sit og Sio ikke har identiske ansvarsområder.

– I Oslo har studentsamskipnaden et større ansvar for helsetjenester enn det Sit har i Trondheim. Sio har en del av de helseoppgavene kommunen har her i Trondheim.

Hun presiserer at det derfor er opp til kommunen å vurdere om det er nødvendig å sette i gang omfattende smittetesting ved Trondheims studentbyer, slik de har gjort ved Kringsjå.

– Det er Trondheim kommune som må vurdere om dette er et nødvendig tiltak, og eventuelt hvordan det skal organiseres.

LES OGSÅ: Sit ønsker «dobbel» fadderuke

Organisering av selvtesting

Sio skal dele hurtigtestene ut fra en stasjon på torget ved Kringsjå studentby. Studentene får beskjed om hvilken dag de kan hente testen og gjennomfører testen hjemme. Selvtesten vil gi resultater i løpet av 15 minutter.

Kommuneoverlege Tove Røsstad i Trondheim forteller at slike hurtigtester ikke er spesielt egnet med tanke på smittesituasjonen i Trondheim for tiden.

– Det er lite smitte her i Trondheim, så det er ikke god grunn til å sette i gang et slikt tiltak her. I en annen situasjon med økt smitte, og særlig med økt smitte på universitetet, kan det bli noe vi vurderer.

Hun trekker fram noen av utfordringene med hurtigtesting og presiserer at de ikke gir like sikre resultater som den vanlige korona-testen.

– Problemet med hurtigtester er at man kan få falske resultater. Selv om man er smittebærer gir ikke testen nødvendigvis et positivt resultat. Hurtigtesten er derfor ikke like god som den vanlige testen, som tar et døgn.

Om det er et godt tiltak med slike hurtigtester kommer derfor an på situasjonen, forteller Røsstad.

– Det er ikke et godt tiltak hvis det ikke er mye smitte. Er det derimot mange smittetilfeller kan det være et bra tiltak. Det er også et godt hjelpemiddel for å få en umiddelbar oversikt dersom det er smitteutbrudd i et miljø, og vi bruker det for eksempel ved smitte på arbeidsplasser eller institusjoner.

Powered by Labrador CMS