Øystein Østby Røskaft har valgt en noe uvanlig studiebolig.

Båtstudenter ble stående uten bad og dusj under nedstenging

For studenter i båt, som er avhengig av fasiliteter på land, har det vært vanskelig under nedstengning.

Publisert Sist oppdatert

Studenter har møtt ulike utfordringer under pandemien. Under nedstengingen av campus og treningssentre møtte studenter som bor i båt på enda en utfordring. Victor Brattsti (26) valgte å forlate byen da alt stengte.

– Vi er litt avhengig av fasiliteter på land. Jeg pleier å dusje på skolen eller på trening og når de stenger begge deler er det et problem. Da hadde jeg valget mellom å være i båten eller rømme byen. Jeg valgte å dra fra Trondheim, forteller Brattsti.

Brattsti går andre året ved navigasjonslinja på fagskolen og holder til i seilbåten sin ved Fosenkaia. Han har bodd i båten siden 2019 og trives godt. Opprinnelig var planen hans å bruke dette året til å realisere drømmen om jordomseiling, men covid-19 satte en stopper for det. Isteden bestemte han seg for å utsette reisen og fullføre fagskolegraden.

Å bo på båt kommer ikke uten utfordringer.

SE OGSÅ: Der ingen skulle tru at studenten kunne bu episode 1: Båtstudentene.

Samholdet på kaia

Victor er kritisk til hvordan tiltakene under covid har påvirket det gode båtmiljøet. Han mener miljøet har blitt ødelagt, og forteller at han kjenner til båtstudenter som har gitt opp båtlivet, pakket sakene sine og flyttet på land. Når trening og skole også forsvinner, forteller han om en ubalanse.

– Vinteren er allerede tøff, men samværet er det som gjorde at det gikk. At vi kunne møtes hos hverandre og være sosiale. Det var ganske koselig, men nå er det borte, forteller han.

Videre forteller Brattsti at usikkerheten rundt tiltakene fungerer som enda et hinder, fordi utdannelsen også blir kaotisk. Han mener konsekvensene av nedstengninger fører til mer skade enn nytte. Det blir særlig knotete i hans løp der det er mye praksis.

– Avhengig av hvordan de holder på nå, så velger jeg om jeg vil fortsette å ha base i Trondheim eller ikke. Det er jo ikke noe særlig å bo der når de holder på sånn. Det er ingen forutsigbarhet.

LES OGSÅ: Klar for massevaksinering - søker studenter som frivillige.

Avhengig av andres godvilje

Øystein Østby Røskaft (21) har bodd på kaia det siste året. Sammen med tre venner hadde han planlagt langtur med båten, men også de valgte å utsette turen og heller starte med studiene på grunn av pandemien. Røskaft valgte å holde seg på båten under nedstengingen.

Røskaft forteller at han trives veldig godt med livsstilen, og at han til vanlig ikke føler seg veldig begrenset. Som Brattsti tar han også i bruk treningssentre og garderober på skolen for å dusje. Den siste tiden har vært tungvint.

– Vi har ikke hatt noe sted å dusje selv, så vi har vært avhengige av gode venner og familie. Det er heller ikke ekstremt komfortabelt å sitte og jobbe i båten. Mangel på plass til å lese og dårlig tilgang til internett har vært upraktisk, sier han.

Selv om det ikke har vært optimalt å flytte ned på kaia under pandemien er Røskaft fornøyd med livsstilen. Han forteller at han synes det er et godt miljø til tross for situasjonen.

– Vi er en del studenter. Jeg har hørt at før pandemien pleide man å spise middag sammen. Det har vi ikke hatt mulighet til så langt, så det er litt kjipt. Men vi står ute og prater, og når vi fyller vann henger vi sammen.

Øystein Østby Røskaft sier han trives med båtlivet.

LES OGSÅ: Studentene lærer mindre og mangler gode steder å jobbe.

I samme båt

Et annet problem begge båteiere har møtt på, er når kulda setter inn og vannet fryser.

– Det er over en måned siden vannet frøs. Vi slapp unna den første perioden med at det ikke var vann, før det kom inn en vannvogn. Nå må vi fylle 20 liters dunker som vi fyller på båten i ny og ne. Det tar tid og er slitsomt, men det går, forteller Røskaft.

At vannet fryser på vinteren, er ikke noe nytt, ettersom det ikke er varmekabler til vannet. Brattsti forteller at dette har vært ekstra vanskelig i år, da det ikke er det samme samholdet som i fjor. Han tror at båtstudenter som bor ved ulike kaier i Trondheim er i en lignende situasjon som den på Fosenkaia.

– Vi er nok alle i samme båt.

LES OGSÅ: Emil og Rasmus er i verdenstoppen på å løpe med øl i magen.

Powered by Labrador CMS