Musikkommentar:

Kulturlivet vårt trenger vaksinepass

Vår skadeskutte kulturbransje trenger sårt hjelp. Da kan vaskinepass være løsningen.

Publisert Sist oppdatert

Festivalen Trondheim Calling er livsviktig for musikkmiljøet i Trondheim. I jula, på grunn av strenge koronarestriksjoner, ble de nødt til å avlyse festivalen for andre år på rad. Artistene som skulle opptre mistet en mulighet til å gjøre seg synlig, og festivalen mistet inntekter.

Trondheim Calling er langt ifra de eneste som har blitt nødt til å avlyse på grunn av restriksjonene omikronvarianten forårsaket i Norge. Over hele landet, fra konsertarrangører og kinoer til artister, kunne man høre et desperat rop om hjelp, at kulturlivet er i ferd med å kollapse under økonomisk press og tunge restriksjoner.

La meg si først at jeg ikke er noen smittevernsekspert. Men slik jeg har oppfattet situasjonen med omikronvarianten, har regjeringen siden jul hatt fire muligheter:

1. Å fortsette som før med strenge restriksjoner og avlyste kulturarrangementer for å begrense smitte. Dette er ikke bærekraftig, fordi det går for hardt utover kulturmiljøet økonomisk.

2. Å oppheve restriksjonene uten tanke på smitte. Dette vil gjenopplive kulturlivet, men føre til mer smitte, spesielt blant uvaksinerte som oftere får alvorlig sykdomsforløp. Dette fører til for stort press på helsevesenet.

3. Å fortsette restriksjonene, men gi mer støtte til kulturaktører. Da må det legges større fokus på å fordele støtten jevnere, slik at store aktører ikke tar til seg all støtten, mens de små sitter igjen med altfor lite til å holde seg gående.

4. Innføre vaksinepass på kulturarrangementer og konserter.

LES OGSÅ: Gjeld er ikke hjelp, Ola Borten Moe

Vaksinepass, altså bevis på at man er vaksinert, vil tillate arrangører å endelig åpne opp igjen. Dette trenger de, og artistene og kunstnerne som opptrer på arrangementene, desperat: både basert på økonomi og kulturelt engasjement.

Dersom det skulle forekomme smitte på et arrangement, vil også alvorligheten begrenses kraftig. Vi vet at omikronvarianten oftest forårsaker milde sykdomsforløp om man er vaksinert. Antall sykehusinnleggelser begrenses, og pågangen blir mindre for helsevesenet.

Jeg er som sagt ingen ekspert, men man trenger ikke være det for å høre ropene om hjelp fra kulturlivet. De sliter, og har gjort det lenge. Vaksinepass kan tillate en skadeskutt bransje å komme seg på beina igjen, uten å nedlesse sykehus med koronasyke. Om ikke vaksinepass, så må hjelpen komme fra et annet sted: det kan ikke fortsette slik som nå.

Powered by Labrador CMS