Pågående smitteoppsporing blant NTNU-studenter

Det nye smittetilfellet har antakelig et annet opphav enn tidligere smitte.

Publisert Sist oppdatert

En student ved masteremnet Innovasjon ved Design Thinking (TMM4220) er bekreftet smittet av korona. Studenten var på campus ved kun en anledning, men har vært i sosial kontakt med rundt 30 andre, som nå er i karantene. Torsdag morgen ble det sendt ut flere karantenevarsler på SMS. Kommuneoverlege Tove Røsstad kan bekrefte at det fremdeles bare er en person som har bekreftet smitte, men understreker:

– Vi er ikke helt sikre på hvor vedkommende er smittet hen, det er noe det jobbes med å finne ut av.

Mulig reisesmitte

Under Dusken har fått bekreftet at kommunen har tatt kontakt med studenter som deltok på to forelesninger i masteremnet Innovasjon ved Design Thinking, holdt den 29.- og 30. september. Dette er et emne som er åpent for mange ulike studieretninger på Gløshaugen, noe som kan gjøre et eventuelt smitteutbrudd her spesielt uheldig. Røsstad mener dette er lite sannsynlig, da vedkommende ikke har deltatt i undervisningen i perioden da studenten selv var smittefarlig:

– Hvis noen andre studenter har vært smittet, så kan vedkommende ha blitt smittet der. Nå er ikke dette hovedhypotesen, men man går litt bredt ut.

Hva er da hovedhypotesen?

– Hovedhypotesen er at det er smitte i forbindelse med reise et annet sted i landet.

LES OGSÅ: Mystisk hendelse på Dragvoll

Antakelig ingen sammenheng med tidligere smitte

I forrige uke ble det kjent at en student ved IV-fakultetet var smittet av korona, og mandag denne uken ble det andre smittetilfellet blant studenter i Trondheim bekreftet. Kommuneoverlege Røsstad anser det som lite sannsynlig at det nye tilfellet har forbindelse med det første utbruddet.

– Det oppfattes så langt som to forskjellige hendelser, det er helt forskjellige fakultet og helt forskjellige grupper.

Så dette skiller seg en del fra det forrige tilfellet ved NTNU?

– Det skiller seg fullstendig fra det forrige, der den smitteførende var på forelesninger og dermed en potensiell smittekilde for de andre. Her er det omvendt, for man lurer på om det kan være noen andre som har smittet vedkommende.

LES OGSÅ: Dette har statsbudsjettet å si for deg som student

Asymptomatisk smitte?

Røsstad poengterer at oppsporingsarbeidet fra kommunen hovedsakelig dreier seg om å undersøke hvorvidt personer som har vært på disse to forelesningene i Innovasjon ved Design Thinking kan være såkalte asymptomatiske smittespredere, altså koronasyke uten symptomer.

– Det er ikke sånn at denne som nå er smittet, er bekreftet å ha smittet andre, dette her er kartlegging for å sjekke om det finnes noe skjult smitte vi ikke vet om.

Røsstad understreker hvor viktig det er å spore opp eventuell smitte i studentmiljøet raskt:

– Vi er jo veldig opptatt av NTNU og studentmiljøet, for hvis vi får inn smitte her, har det potensiale til å spre seg veldig, på kort tid.

Powered by Labrador CMS